Otel işletmelerinde iş tatmininin ölçülmesi ve Lara-Kundu otellerinde bir alan çalışması
The measurement of job satisfaction at hotel enterprises and a fieldwork at Lara/Kundu hotels
  1. Tez No: 288195
  2. Yazar: SERDAR ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşgören, iş tatmini, konaklama işletmeleri, otel işletmesi, turizm sektörü, Employee, job satisfaction, hospitality organizations, hotel management, tourism sector
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Otel işletmelerinin sunduğu mal ve hizmetlerin kalitesi, işgörenlerin müşterilere gösterdiği tutum ve davranıştan doğrudan etkilenmektedir. Bu nedenle işgören tatmininin sağlanması veya sağlanamaması, sunulan mal veya hizmetin kalitesini ve müşteri tatminini doğrudan etkileyecektir. Konaklama işletmeleri üzerinde gerçekleştirilen bu araştırmada, yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim, çalışma süresi gibi demografik değişkenlerin, iş tatmini faktörleri olan işin yapısı, ücret, yükselme olanakları, yönetim ve iş arkadaşları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Veriler, İş Tatmini Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda hipotezler oluşturulmuş ve bunları test etmek için t-test ve ANOVA analizlerinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda, iş doyumu faktörlerinin çalışılan otel, eğitim düzeyi, işletmedeki kıdemi, günlük çalışma süresi, yabancı dil seviyesi ve çalıştığı departman değişkenleri bakımından farklılaşma gösterdiği saptanmıştır. Yapılan bu çalışma, genel olarak işgörenlerin otel işletmelerinde çalışmaktan memnun olduklarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The quality of goods and services that offered by hotels is directly affected from attitudes and behaviors of employees. Thus, to provide or not to provide employee satisfaction directly affects the quality of goods and services and customer satisfaction. The effect of demographic factors such as age, gender, marital status, education and working period on job satisfaction factors like type of job, salary, promotion possibilities, managament and coworkers. Data is collected with Job Satisfaction Scale. Hypothesis are structured according to the aim of the study and t-test and Anova analyses are used to test. As a result of the study, it is observed that job satisfaction factors show differentiation in terms of hotels, education level, seniority, daily working period, foreign language level and department where the employee works. This study indicates that in general employees are pleased to work in hotel enterprises.