Senaryo yaklaşımı ve Türkiye'de sigortacılık sektöründe uygulama
A scenario approch and an application in Turkey on insurance sector
- Tez No: 288216
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Senaryo, Senaryo Yaklaşımı, Senaryo Analizi
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışma, senaryo analizi tekniğini sigortacılık sektörüne uygulayarak ilgili sektör için ileriye dönük tahminler yapmanın mümkün olup olmadığı veya hangi şartlarda mümkün olduğu konusunda yapılmıştır.Çalışma kapsamında, öncelikle genel tarifler ve sigortacılık genel bilgileri verilmiştir. Daha sonra senaryo kavramı, senaryo yaklaşımı ve senaryo analizi kapsamlı olarak incelenmiş ve stratejik yönetim biçimi senaryolar açısından değerlendirilmiştir. Daha çok literatüre dayalı olarak verilmiş olan bu tarif, bilgi ve değerlendirmeler için, ilgili konularda geniş bir literatür taraması yapılmıştır. Çalışmanın devamında, sigortacılık konusunda belli alt başlıkları açıklayabilecek ve ileriye dönük tahminleri yapmaya imkan verebilecek model geliştirmeleri yapılmıştır. Model geliştirmeleri için regresyon analizinden faydalanılmış, söz konusu analiz için SPSS 15.0 paket programı kullanılmıştır. İleriye dönük tahminlerin hesaplanabilmesi için ise, zaman serilerine çift üstel düzleştirme yöntemi uygulanmıştır. Çalışmanın son aşamasında geliştirilen modellerin değerlendirilmesi yapılmış ve çalışma, araştırmanın sonuçlarının irdelendiği ve eldeki bilgiler ışığında gerekli önerilerin yapıldığı ?Sonuç ve Öneriler? kısmıyla tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has performed to determine, is it possible or not, or wich are the possible conditions to make foresighted estimations for insurance sector by applying scenario analysis to that sector.First of all, general descriptions and general definition of insurance have been given in the study content. Then, scenario concept, scenario approach and scenario analysis have been examined in detail and the way of strategic management has been evaluated in scenarios perspective. A detailed related literature scanning has been done for these descriptions, definitions, and evaluations, which are commonly depended on the literatures. In following part of the study; models developing have been done which may explain certain subtitles and may allow foresighted estimations, in insurance sector. Regression analysis has been used via SPSS 15.0 packed program for the model developing. The calculation of foresighted estimations have been done by applying double exponential smoothing method to the time series. In the last stage of the study, the developed models have been evaluated and the study has been completed with the ?conclusion and suggestions? part, in which the results of the study were discussed, and suitable suggestions were offered in the light of the observed data.Key Words : Scenario, Scenario Approach, Scenario Analysis.