Psikolojik sözleşmenin iş tatmini üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir uygulama
An application to analyze the impact of psychological contract on job satisfaction
- Tez No: 288217
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA ERGUN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sözleşme, İş Tatmini, İşlemsel Sözleşme, İlişkisel Sözleşme, Psychological Contract, Job Satisfaction, Transactional Contracting, Relational Contracting
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Günümüzün rekabete dayalı işletmecilik anlayışında, etkili insan kaynakları uygulamalarına ağırlık veren işletmeler rekabet avantajı elde etmektedirler. Bu avantajı elde etmenin temel şartı; çalışanların beklentilerini ve ihtiyaçlarını maksimum düzeyde karşılayarak onların işlerinden duyacağı tatmin düzeyini arttırmak suretiyle çalışanların amaçlarını işletmelerin amaçlarına entegre etmektir. Taraflarını çalışanlar ile işverenlerin oluşturduğu, istihdam ilişkilerinden kaynaklanan, dile getirilmemiş ve algılanan karşılıklı taahhütlere dayalı beklentiler olarak ifade edilen psikolojik sözleşmeler; dinamik ve öznel algılara dayalı bir yapıya sahiptir. Bu kapsamda, çalışmamızın temel amacını örgütsel davranış alanındaki güncel konular arasında bulunan psikolojik sözleşme kavramının iş tatmini üzerindeki etkilerinin araştırılması oluşturmaktadır.Yukarıda belirtilen etkiyi analiz etmek amacıyla bir anket düzenlenerek, devlet üniversitelerinde görev yapan çeşitli düzeyde görev alan akademik personelden veri elde edilmiştir. Elde edilen bu veriler ilk olarak güvenilirlik analizine tabi tutulmuş, daha sonra çalışmaya katılan örneklemin demografik bulguları analiz edilmiştir. Ayrıca çalışmamızın hipotezlerini analiz etmek amacıyla çoklu regresyon analizleri ve t-testleri uygulanmıştır.Yapılan analizler sonucunda, araştırmamızda ortaya konulan hipotezler doğrultusunda psikolojik sözleşmenin iş tatmini boyutları üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, akademik personelin cinsiyet, medeni durum, unvan ve gelir demografik değişkenleri kullanılarak psikolojik sözleşme ve iş tatminine ilişkin değerlendirmeleri karşılaştırılmış ve çeşitli bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s highly competitive business environment, firms that have efficient human resource applications are likely to achieve competitive advantage. The primary reason to achieve this competitive advantage is to meet employees? want and needs and create a job satisfaction in them which finally integrates employees? and firms? expectations. Psychological contract is a dynamic term which is caused by employment relationships and refers to bilateral perceptions and expectations which are not spoken between employees and employers. In this context, the main purpose of this study is to analyze the impact of psychological contract on job satisfaction.To analyze above mentioned impact, we used a pre-developed questionnaire to collect data from academic personnel that works for public universities at different pozitions. Following this, a reliability analysis has been performed to validate the data. Demographic characteristics of our sample has been analyzed by using descriptive analysis. Additionally, to analyze our hypotheses multiple regression anaylses and t-tests have been performed.Our findings indicated that the main hypothesis of this study had empirical support which postulates that psychological contract has an impact on job satisfaction variables. Furthermore, by using gender, marital status, position, and income variables we had certain comparisions for psychological contract and job satisfaction variables and certain findings had been obtained.