Konut pazarlanmasında piktogramlardan yararlanılmasına yönelik bir uygulama
An application about the usage of pictograms in home marketting
  1. Tez No: 288218
  2. Yazar: ÖZLEM KUM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, İşletme, Fine Arts, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Piktogram, Görsel İletişim Tasarımı, Konut Pazarlama, İletişim, Pictogram, Visual Communication Design, Home Marketing, Communicaton
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günlük hayatta karşılaşılan birçok görsel bildiri, algıya göre şekillenerek içerdiği mesajı sağlıklı biçimde iletir. İnsan yaşamını kolaylaştırmayı amaçlayan bu görseller, geçmişten günümüze haber alıp verme içgüdüsüne dayanan bir ihtiyaçtan doğarak, zamanla içinde bulunduğu çağa göre değişerek gelişmiştir. Soyut kavramların görselleşmesi, görselin yazıdan daha kısa zamanda algılanması ve mesajın net bir şekilde iletilmesine imkân verdiği için hiçbir zaman bir kenara atılmamış aksine evrensel boyut kazanacak ölçüde kullanılarak, günümüzde konuşmanın mümkün veya yeterli olmadığı ortamlarda oluşacak iletişim sorununu ortadan kaldırmıştır.Evrensel iletişime olanak tanıyan görseller, piktogram olarak adlandırılır. Pazarlama sektöründe hayatı kolaylaştırmak, bilgi vermek, belirli bir mesajı iletmek amacıyla kullanılan piktogramlar; dil, din, ırk, kültür ayrımı yapmaksızın temel ihtiyaç olan bilgi edinme gereksinimini karşılar. Gelişen teknoloji ve küreselleşmeye bağlı olarak diğer ülkelerle toplumsal ilişkiler kurulması neticesinde, dünyanın herhangi bir yerinden bir insan nereye giderse gitsin piktogramlar sayesinde ihtiyaç duyduğu bilgiye kısa yoldan ulaşabilir.Pazarlama alanındaki iletişim hayatını düzenlemesi beklenen unsurlardan biri, konut pazarlama sektöründe kullanılan ev ilanları, duyurular veya piktogramlardır. Ancak bu konuda alıcı ve satıcı arasındaki iletişim problemini çözmeye yönelik yeteri düzeyde piktogram olmaması, bu araştırmanın gerekçesini oluşturmuştur. Bu amaçla bu araştırmanın birinci bölümünde araştırmanın genel analizine; ikinci bölümünde piktogram, piktogramın tarihsel gelişim süreci, piktogram tasarlamada dikkat edilecek hususlar, piktogramda aranılan özellikler ve kullanıldığı alanlar; işaret, sembol, simge, gösterge kavramları ile benzer özellikleri ve farklı yönlerinin karşılaştırılması; semiyotik ve semiyoloji kavramlarına değinilerek pazarlama sektöründe kullanılan piktogramlar ve konut pazarlaması üzerine detaylı bilgi verilmiş; üçüncü bölümünde ise, konutların pazarlanmasında sorun teşkil eden konuta dair bilgilerin kâğıda yazılarak cama asılması durumuna yönelik özgün piktogram tasarımları yapılarak çözüm sunulmaya çalışılmıştır. Tasarlanan piktogramlarda; tasarım yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar göz önünde bulundurulmuş, araştırma sonrası elde edilen bilgi ve analizler neticesinde uygulama çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
A lot of visual proclamations, encountered in daily life, transmit the messages healthfully taking form in accordance with perception. These visuals, which aim to enable the lives of people, have improved changing in the ages from past to today borning from the needs of intelligence instict. Visualisation of abstract notions were never put away so as to percept earlier than writing and enable to transmit the messages openly; on the contrary it removed communication problems on the areas where there is communication scantiness being used internationally.These visuals which enable international communication are named as `pictogram?, they are used for simplifying, informing and transmitting messages in marketing sector. Pictograms, which are common language, meet the needs of knowledge acquisition without exception of making language, religion, race distinction. Basing to the developing technology and globalisation, any person can attend whatever she wants and whereever she is by virtue of pictograms all over the world.Some of the elements which arrange communication life in marketting sector are home placards, announcements and pictograms. However, the cause of absence of adequate useful pictograms, so as to solve the problems between buyer and saler in this matter, contsructs the reason of this survey. For that purpose in this research, first section includes general analysis of the research. In second section, some concepts are informed detailedly about pictograms in trading areas and home marketing and some concepts such as pictogram, the historical development of pictogram, points to consider of using pictograms, the features of pictogram, used areas, the comparement and contrasting features the concepts of sings, symbol, embodiment, indicator, semiotic and semiology.In third section of the research, the problems of home marketing are tried to solve with original workshop samples, writing the informations of the home to a paper and hanging it to the window. In the pictograms some points to consider are taken in consideration, and on the light the informations and analysises which are acquired at the end of the research applications are made.