Uluslararası pazarlarda markalaşma süreci ve mobilya sektöründe bir uygulama:Çilek Mobilya örneği
Branding process in the international markets and an application in future sector:Çilek Furniture example
  1. Tez No: 288219
  2. Yazar: OSMAN ENGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜBERRA YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Pazar, Marka, Markalaşma, Markalaşma Süreci, Uluslararası Markalaşma Süreci, Turquality, International Market, Brand, Branding, Branding Process, International Branding Process, Turquality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Dünyadaki hızlı ve çarpıcı gelişmelere bağlı olarak, markalaşma alanında da önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Uluslararası pazarlar, tehditleri ve fırsatları bir arada bünyesinde barındırmakla beraber ulusal sınırlar ile yetinmeyip dış pazarlara açılmak isteyen firmalar, riskleri göze alıp bu zorlu yarışa girmektedirler.Bu çalışmada; marka ile markalaşmanın öneminden ve markalaşma sürecinde işletmelerin uygulayacağı strateji ve taktiklerden bahsedilmiştir. Markalaşmanın işletmelere faydalarından bahsetmekte ve mobilya sektöründeki markalaşma çabalarının ne derece önemli olduğu bunun yanında Türk mobilya sektörünün markalaşma sürecinin neresinde olduğu açıklanmaya çalışılmıştır.Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk olarak ?Uluslararası Pazar ve Marka Kavramı? ele alınıp, pazarlama bilimin içerisindeki yeri ve önemi anlatılmıştır. İkinci bölümde, ?Uluslararası Markalaşma Süreci ve Mobilya Sektörü? anlatılmıştır. Yine bu bölümde, Dünyada İlk ve Tek Devlet Destekli Markalaşma Projesi olan Turquality programı kısaca ele alınmış ve markalaşma sürecindeki önemi anlatılmıştır.Son bölüm de ise, çalışmamızı oluşturan mobilya sektöründe son yılların büyüyen bir markası olan Çilek mobilyanın markalaşma süreci ele alınmış ve veriler analiz edilerek yorumlanmıştır. Yine çalışmamıza destek olması açısından mobilya merkezi olan İnegöl'de toplamda 50 tane mobilya üretimi, ithalat ve ihracatı yapan işletmelerle anket çalışması da gerçekleştirilmiş ve sonuçlar analiz edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the fast and striking improvements, branding has important mprovements too. İnternational markets contains threatansand oppotunites as well. But, the firms aren?t only in national boards but also abroad. And they want to take risks to join this hard competition.In this study, the importance of brand and branding and the stratejy and tactics of companies have been mentioned. We try to explain how much the branding effort of furniture sector is. The benefits of branding to the companiers are searched, too. Our study has three chapters. First of all, the issue ? international market and brand concept is researched and importance and the plance of marketing in the sciense.In the second chapter internatonal branding process and furnture sector are exlpanied tha programe ?The Firs and Only one state supported branding proje: Turquality? is mentioned and its enchanced importence for turkey?s branding in international points.In the last chapter, branding process of Çilek Furniture as a growing brand in recent years is discussed and dut as are analyzed and explicated. In this comprehension Çilek furniture and in inegöl whic is bursa?s furniture center. Study has been done with the companier which does 50 production import and exports.