Eski Manyas/Poimanenon Ortaçağ yapıları
Eski Manyas/Poimanenon Middle Age buildings
- Tez No: 288220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN ŞAMAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Eski Manyas, Poimanenon, Bizans, Karasi, Osmanlı, Zaviye, Türbe, Hamam
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Tezimizin konusunu oluşturan Eski Manyas/ Poimanenon yerleşimi bir Makedon kolonisi olarak Mysia'da kurulmuştur. Varlığını ilk olarak Aristides'ten öğrendiğimiz yerleşimde, yerini daha sonra Aziz Mikhail Kilisesi'ne bırakmış görkemli bir Ascelepeos Tapınağı olduğunu yayınlardan öğrenebilmekteyiz.Bizans döneminde Türk akınları ile birlikte yerleşimin önemi artmış, özellikle 13-15. yüzyıllarda Laskaris'ler döneminde bölge altın çağını yaşamıştır. Yerleşimde bulunan Bizans kalesi bölgenin en güçlü korunmuş kalelerinden biridir. Tarih boyunca önemini koruyan kale, Bizans-Türk, Bizans-Latin savaşlarına ev sahipliği yapmıştır.Eski Manyas'ın güneyindeki bir tepeye konumlanan kalenin güneyinde yaklaşık 600 m. mesafede oldukça erken döneme ait olduğunu düşündüğümüz bir zaviye yer almaktadır. Zaviyenin kuzeyinde ise yaklaşık 6 m. mesafede kare planlı bir türbe mevcuttur.Çalışmamız kapsamında Eski Manyas/Poimanenon'da yer alan Ortaçağ yapılarının mimari özellikleri incelenmiş, kaynaklardan elde edilen veriler ve yerinde yapılan araştırmalar sonucunda edinilen bilgiler doğrultusunda tanıtılmaya çalışılmıştır.Bugüne kadar yerinde araştırılıp incelenmeyen yapıların arazi çalışmaları sonucunda plan çizimleri gerçekleştirilmiş ve bu bağlamda görsel malzeme ile de desteklenerek eserlerin son durumu ortaya konmuştur.Ortaçağ Batı Anadolu mimarisi açısından oldukça önemli veriler sunan yapılar günümüzde kendi kaderlerine terk edilmiş durumdadır.
Özet (Çeviri)
Eski Manyas /Poimanenon settlement, the base subject of our study, was established as a Macedonian colony in Mysia.In the settlement, having been learned by Aristides first, had a glorious Aesclepeous Temple which later turned into the Saint Michael Church.In the Byzantine Period the importance of the region increased especially by the Turkish raids in the West. It reached its golden age in the Lascarids period.The Byzantine fortress of Poimanenon is one of the most strongly fortified of the region. Fortress, having saved its importance, became home to Byzantine ? Turk,Byzantine ? Latin wars.There is a zaveya, which we think is an example of the earliest one, in the South of the fortress, located on a hilltop 600 metres distance in the South of Eski Manyas. In 6 metres far from the zaveya, a square planned tomb is situated .In our research, Middle Age buildings in Eski Manyas /Poimanenon were studied from architectural point of view and were tired to be determined in the light of the source materials and the survey in the region.The buidings we study were examined via survey in the region and their plans were drawn. Boosting with rich visual materials and introducing with detailed tellings, the recent situation of the buildings were determined.The buildings, offering vitally important data to the Middle Age West Anatolia architecture, have been left to their own fate for years.Key words : Eski Manyas, Poimaneon, Byzantine, Fortress, Zaveya, Tomb, Turkish Bath,