İşletmelerde nakit yönetimi ve bu çerçevede bir finansal analiz örneği
Cash management in firms and a financial analysis within this context
  1. Tez No: 288339
  2. Yazar: BAĞDE VERA GALİMİDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN SAYILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nakit akışı, Nakit Yönetimi, Likidite, Cash Flow, Cash Management, Liquidity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
İşletmelerin finansal başarısının ölçülmesinde klasik kar-zarar temelli yaklaşım, işletmelerin, özellikle de üretim işletmelerinin varlıklarıyla, kısa vadeli yükümlülüklerinin karşılanması sorunun çözümünde yeterli olmamakta; dolayısıyla yerini nakit temelli yaklaşıma bırakmaktadır. nakit temelli yaklaşım çerçevesinde, işletme sermayesi, nakit, likidite ve nakit yönetimi ve nakit yönetimini etkileyen faktörler işletmelerin finansal yönetiminde gün geçtikçe önem kazanmaktadır. çalışma kapsamında,bu kavramlar tanımlanmaya, nakit yönetimini etkileyen, işletmelerin faaliyet göstermekte olduğu endüstri, kredibilitesi, stok yönetimi, alış ve satış politikaları, alacaklarının devir hızı, alacak yönetimi uygulamaları, ödenmemiş sermaye miktarı, borçların konsolide edilebilme olanağı, borçların vade yapısı, yabancı para ile borç tutarı, endüstri kolundaki rekabet yoğunluğu, kısa vadeli yatırım alternatiflerinden yararlanılması, makro ekonomik faktörler ve kriz ortamının varlığı gibi faktörler ve bu faktörler doğrultusunda, örnek bir işletme olan izmir demir çelik sanayii a.ş.'nin finansal analizi, bu faktörler çerçevesinde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The classical approach based on the profit-loss analysis which is used in the measurement of the enterprises' financial success is not sufficient for the resolution of firm scaled problem defined as short term liabilities' compensation from the firms' assets. consequently, it gives up its position to cash based approach. within the frame of cash based approach, the factors which can be listed as firms' working capital management, cash, liquidity and cash management, the industry, inventory managemen, sales and purchases policiesi receivables turnover, receivables management, unpaid capital debt consolidation, debt structure, cuncurency density, short term investment alternatives, macro economic factors, presence of economic crisis factors affceting cash management become more and more important. within the context of the study, these concepts may be defined and an example of enterprise's, izmir demir çelik a.ş.,financial analysis was performed in paralel with these factors