Boş zamanların değerlendirilmesinde ilköğretim okullarındaki öğrenci kulüplerinin yeri
The place of student clubs at elementary schools in the efficient use of leisure
  1. Tez No: 288414
  2. Yazar: EMEL EMİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Boş zaman, boş zaman değerlendirme, öğrenci kulüpleri, ders dışı etkinlikler, Leisure, efficient use of leisure, student clubs, extracurricular activities
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı, boş zamanların değerlendirilmesinde ilköğretim okullarındaki öğrenci kulüplerinin yerinin incelenmesidir.Bu araştırmada, tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri literatür taraması, okullardan alınan resmi yazılar ve araştırmacı tarafından geliştirilen anket aracılığıyla elde edilmiştir.Araştırma, pilot ve asıl uygulama olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilmiştir. Pilot uygulama 2009-2010 eğitim öğretim yılı bahar döneminde taşra ilçe merkezlerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ilköğretim okullarının 6., 7. ve 8. sınıflarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin (N=81) katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Asıl uygulama ise 2010-2011 eğitim öğretim yılı güz döneminde Ankara ili Çamlıdere, Evren, Güdül, Haymana, Kalecik, Nallıhan, Şereflikoçhisar ilçe merkezlerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ilköğretim okullarının 6., 7. ve 8. sınıflarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin katılımıyla (N=1058) gerçekleştirilmiştir.Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve aritmetik ortalamaların ortalaması teknikleri kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular, ilköğretim okullarının fiziksel olanaklarının öğrenci kulüplerinin ihtiyaçlarını iyi düzeyde karşılayabildiğini, yönetici ve öğretmenlerin öğrenci kulübü etkinliklerinin amacına uygun olarak gerçekleşmesine iyi düzeyde özen gösterdiğini, ailelerin ve çevrenin öğrenci kulübü etkinlikleri hakkında olumlu görüşlere iyi düzeyde sahip olduğunu, öğrenci kulübü etkinliklerinin boş zamanların değerlendirilmesinde olumlu yönde önemli bir rol oynadığını ve boş zamanların değerlendirilmesini sağlama yeterliliğine iyi düzeyde sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to examine the place of student clubs at elementary schools in the efficient use of leisure.The present study is based on the screening method. Research data have been obtained through literature screening, formal letters received from diverse schools, and a survey carried out by the researcher.The research has been carried out in two steps consisting of a pilot and an actual implementation stage. The pilot implementation was carried out in the spring semester of the school year 2009-2010 with the participation of students (N = 81) attending the 6th, 7th, and 8th classes of official elementary schools bound to the Turkish Ministry of National Education, located in provincial county towns. The actual implementation was carried out in the fall semester of the school year 2010-2011 with the participation of students (N = 1058) attending the 6th, 7th, and 8th classes of official elementary schools bound to the Turkish Ministry of National Education, located in the county towns of Çamlıdere, Evren, Güdül, Haymana, Kalecik, Nallıhan, and Şereflikocahisar in the province of Ankara.Frequency, percentage, arithmetic average, and the mean of arithmetic averages were the techniques that have been engaged for data analysis.The findings obtained as result of this research have shown that the physical opportunities offered by elementary schools suffice to meet the needs of student clubs on a high level; that directors and teachers show sufficient care to ensure that the activities of student clubs are carried out in accordance with the intended purpose; that families and the environment have developed a positive opinion towards the activities of student clubs; that the activities of student clubs, in the positive sense, play a significant role in the efficient use of leisure; and that these activities possess the competence to ensure an efficient use of free time.