Ankara ili Keçiören ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin boş zaman etkinliklerine katılım motivasyonu
The motivation of leisure time activities participation of the teachers working in the institutions of primary education in Keçiören province of Ankara
  1. Tez No: 390073
  2. Yazar: BAHADIR RIZA ALTUNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİTTİN BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: motivasyon, boş zaman, rekreasyon, öğretmenler, beden eğitimi öğretmenleri, motivation, recreation, leisure time, teachers, physical education teachers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı; Ankara İli Keçiören ilçesindeki ilköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin boş zamanlarında katıldıkları aktiviteleri ve değerlendirme şekillerini öğrenmek, öğretmenleri bu aktivitelere motive eden faktörlerin bazı değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Araştırmanın çalışma evrenini Ankara ili Keçiören ilçesindeki ilköğretim okullarında çeşitli branşlarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise Keçiören ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan yaklaşık 4700 öğretmenden rasgele seçilmiş 1075 kadın ve erkek öğretmen oluşturmuştur. Öğretmenleri etkinliklere katılmaya teşvik eden faktörlerin değerlendirilmesinde veri toplama aracı olarak Mutlu, İ. (2008) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği test edilmiş Boş Zaman Motivasyon Ölçeği (BMÖ) kullanılmıştır. Bu ölçekte faktör analizi (77) sonucunda ortaya çıkan 5 alt boyut (1. Motivasyonsuzluk, 2. Bilmek ve başarmak, 3. Uyaran yaşama, 4. Özdeşim / içe atım ve 5. Dışsal düzenleme) ve 22 soru yer almıştır. Verilerin analizinde non-parametrik testler; İkili gruplar için Mann whitney U, ikiden fazla gruplar için Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Boş Zaman Motivasyon Ölçeği'nde yer alan beş alt boyutta ele alınan bağımsız değişkenlerden dolayı farklılıkların ortaya çıktığı ancak bu farklılıkların en çok motivasyonsuzluk, bilmek başarmak ve dışsal düzenleme boyutlarında arttığı görülmüştür. 45 ve üzeri yaş grubundaki öğretmenlerin boş zaman aktivitelerine katılım motivasyonunun daha çok dışsal faktörlere, daha genç yaştaki öğretmenlerin ise içsel faktörlere bağlı olduğu görülmüştür. Kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere nispeten, dışsal düzenleme boyutu haricinde diğer tüm boyutlarda motivasyonlarının daha yüksek olduğu fakat 24 yıl ve üzeri hizmet süresine sahip öğretmenlerin daha az motivasyona sahip oldukları sonucuna varılmıştır. Sosyal Bilimler branş grubundaki öğretmenlerin, Sınıf Öğretmenliği ve Görsel Sanatlar & Beden Eğitimi branş grubundaki öğretmenlere nispeten hem bilmek başarmak boyutunda hem de özdeşim/içe atım boyutunda daha yüksek değerlere sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca, Eğitim faktörünün bilmek/başarmak alt boyutunda motivasyonu artırdığı ancak gelir düzeyi ve medeni durum değişkenlerinin öğretmenlerin etkinliklere katılım motivasyonunu artırmadıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to find out the leisure time activities and the types of spending the leisure time activities of the teachers working in the institutions of the primary education (primary&secondary) in Keçiören province of Ankara and also to determine whether the factors motivating the teachers into these activities may vary according to some variables or not. The population of the study consists of the teachers from various fields working in the primary schools in Keçiören district of Ankara. The survey sample group consists of 1075 male and female teachers randomly selected among approximately 4,700 teachers working in the primary schools in Keçiören district. Leisure Motivation Questionnaire (LMQ), the reliability and validity of which was tested by Mutlu, İ. (2008) was used as the data collection tool. On this scale, five sub-dimension (1.amotivation, 2. to know and to accomplish, 3.to experience stimulation, 4. identified / introjected and 5.external regulation) which were resulted from the factor analysis (77) and 22 questions were included. For the analysis of data; non-parametric tests, for the binary groups; Mann Whitney U test and for more than two groups; Kruskal-Wallis test was carried out. Moreover, It has been concluded that the education factor increases the motivation in the sub-dimension 'to know and to accomplish', yet, the marital status and the income level variables don't increase the motivation of leisure time activities participation of the teachers. It has been found out that the motivation of participating leisure time activities for 45 + age group depends on the external factors, however, the motivation of the younger teachers depend on internal factors. It has been found out that the women's motivation unlike the men's are higher in all sub-dimensions except 'external regulation' but the teachers with a 24 + length of service have less motivation. It has been observed that the teachers of Social Sicences group have higher scores as compared with the teachers of Art&Physical Education and Elementary school teachers groups both in the dimensions of 'to know and to accomplish' and 'identified / introjected". It has been observed that the significant differences have been derived because of the independent variables discussed in the five sub-dimensions of Leisure Motivation Questionnaire (LMQ) but these differences have increased at most in the sub-dimensions; 'amotivation', 'to know and to accomplish' and 'external regulation'