Otistik çocuklarda giysi kullanımında karşılaşılan problemler
The problems faced by autistic children in the use of clothing
  1. Tez No: 288420
  2. Yazar: NİHAL SOĞANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİHA AĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, giysi, otistik çocukların giysi kullanımında karşılaştıkları problemler, autisim, clothes, the problems faced by autistic children in the use of clothing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma Otistik çocuklarda giysi kullanımında karşılaşılan problemleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın modelini; Ankara, İstanbul ve İzmir ili sınırları içinde OÇEM, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde eğitim alan otistik çocuklarınebeveynlerinden anket yardımı ile elde edilen veriler ve ilgili kaynaklar oluşturmaktadır. Araştırma tarama modeli niteliğinde bir çalışmadır. Araştırma, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde ve OÇEM'lerde eğitim gören 6-12 yaş aralığında bulunan otistik çocukların bakımını üstlenen ebeveynler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örneklemin belirlenmesinde Karekök uzlaşıkdağılımı kullanılmıştır. 3'lü likert ölçeği ile ölçülen 101 farklı değişkenin ölçek geçerliliği (? = 0.944) ispatlanmıştır. Elde edilen veriler üzerine ? ² testi uygulanarak elde edilen verilerin sayı ve yüzde değerleri resmi ve özel okul değişkenine göre çapraztablolarda verilmiştir. Araştırma sonucunda; otistik çocukların özellikle kopçalı giysileri giymekte ve giysi kullanımı için gerekli olan baş ve işaret parmağı ile bir nesneyi tutma, tek ayağının üzerinde durma ön koşul becerilerini gerçekleştirmede problem yaşadıkları tespit edilmiştir. Giysiler üzerinde otistik çocukların giysi kullanımını kolaylaştırıcı çalışmaların yapılması çocuğun giysi kullanımı ile ilgili problemlerine çözüm getireceğinden, bu problemlerin giderilmesi ya da en aza indirilmesi için giysikapamalarında cırt bantları ve iri elcikli fermuarlar, beli lastikli pantalonların tasarlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to find the problems of the autistic children?s dressing issues. The model of the research includes the related sources and the data that obtained from the survey, which was done with the help of the parents of the autistic children whostudy at OÇEM, Private Education and Rehabilitation Centers which reside in İstanbul, Ankara and İzmir. The research is a study that has the characteristics of screening model. The research was made on the parents who take responsibility of the autistic children whose ages are ranging between 6-12 years old who study at OÇEM and Private Education and Rehabilitation Centers. Square root compromise allocation was used to determine the sample. Scale validity of 101 different variables measured by 3 point Likert-scale (? = 0944) was proved. The number and percentage values of the data by applying the ? ² test are given with cross tabs according to the public and private school variable. Following the research, it is determined that the autistic children have problems with especially wearing the clothes with buckles and achieving the prerequisite skillsrequired to use clothes which are holding an object with the thumb and the forefinger and standing on one foot. Since working on clothes which aims easier usage of the clothes of the autistic children leads to solve the problems of the child about dressing, it?s recommended that velcro and large zipper pullers should be used for closing the clothes and elastic waistpants should be designed to reduce or remove the problems.