Adana ilindeki 14-17 yaş grubu basketbolcular ile sedanterlerin atılganlık düzeylerinin karşılaştırılması
The comparasion of the assertiveness level of 14-17 years-old basketball players and sedentary people in Adana
  1. Tez No: 288448
  2. Yazar: TEMEL HEYBET
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP FİLİZ DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Players, Assertiveness, Sedantary
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, Adana ilindeki 14-17 yaş grubu Basketbolcular ile Sedanterlerin atılganlık düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Katılımcıların atılganlık düzeyleri, sporculuk durumu, cinsiyet, spor yaşı, anne-baba eğitim durumu ve aile gelir düzeyine göre ele alınmıştır.Veri toplama aracı olarak Rathus tarafından geliştirilen Rathus Atılganlık Envanteri kullanılmıştır. Çalışmada Adana İli Seyhan, Yüreğir ve Çukurova ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı 12 okul yer almaktadır. Tesadüfi yöntemle bu okullardan seçilen 250 öğrenciye anket uygulanmıştır. Araştırmacı ve beden eğitimi öğretmenleri tarafından uygulanan bu anketlerden 200 tanesi değerlendirmeye uygun bulunmuştur.Araştırma sonucunda, cinsiyet, spor yaşı, anne-baba eğitim durumu ve aile gelir düzeyi ile atılganlık düzeyleri karşılaştırıldığında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Ancak, basketbol oynayan öğrenciler ile sedanter öğrencilerin atılganlık düzeyleri arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The initiative levels of partici pants were handled according to their experience in sport, gender, the years of their sport experience, parents education and parents income.,In order to have data collection the Rathus Intiative Envantory was used that was developed by Rathus.There were 12 school in this research which includes the Seyhan,Yüreğir and Çukurova regians of ministry Education in Adana.A survey was conducted by 250 chosen students from these schools. Only 200 of the surveys were evaluated which were applied by sports teachers and researches.At the end of the survey it was noticed that there was no big difference when you compared the studends gender, experince, parents education, parents income and students initiative levels.On the other handı t was noticed that there was a big difference between the basketball players and sedantary students.It was ascertained the intiative levels of basketball players are higher than sedantary students.