Mikrositer anemili gebeliklerde beta- talaseminin yeri ve eşlik eden konjenital anomalilerin sıklığı
The role of beta- thalassemia in micrositer anemias and frequency of concomitantcongenital anomalies
- Tez No: 288452
- Danışmanlar: DR. ALİ İSMET TEKİRDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Talasemi, Komplikasyon, Pregnancy, Thalasemia, Complication
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmanın amacı:Herediter Mikrositer anemi nedenlerinden olan ß-Talaseminin gebelik sürecine etkilerinin incelenerek, talasemili gebe populasyonunda anne ve bebeğe ait risk ve komplikasyonların belirlenmesi.Yöntem ve gereç:Çalışma için Eylül 2009 Mayıs 2011 tarihleri arasında antenatal polikliniğimize başvuran ve çalışmayla ilgili olarak onamları alınan 689 gebeye ait veriler kullanılmıştır.Olguların yaş ortalaması 27,17 ±5,41 idi. Olgular Hb ve HbA2 değerlerine göre Talasemi, talasemi dışı anemi ve normal kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Talasemi grubunda 37 (%5,4), talasemi dışı anemi grubunda 271 (%39,3) ve normal kontrol grubunda 381 (%55,3) olgu vardı. Verilere, gruplar arasında fark ve parametreler arasında korelasyon için istatistiksel testler uygulandı.Bulgular ve Sonuç:Doğum şekli, abortus, doğum haftası, doğum kilosu,fetal anomali ve IUGR gelişimi açısından gruplar arasında fark bulunmadı.Düşük APGAR ve IUMF açısından anemi ve talasemi grubu arasında fark izlenmezken her iki grupta bu komplikasyonlara rastlanma oranı kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü.Maternal komplikasyon görülme sıklığı açısından talasemi ve talasemi dışı mikrositik anemi grupları arasında anlamlı fark izlenmezken, her iki grubun komplikasyon oranı normal kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti.
Özet (Çeviri)
This study is prepared by the Anthenatal Policlinic of the İstanbul Bakırköy Gynecology, Obstetric and Childe Diseas Education and Research Hospital*.Purpose of the study:Determination of risks and complications of mother and baby on pregnant population with thalasemia by examination the effects of thalasemia on pregnancy process.Method and Material:Datas of 689 pregnant women who are administered to Obstetric and Gynecology Department on Kanuni Sultan Süleyman Education and Research Hospital, are used with their informed consent about the study.Average age of the cases was 27,17 ±5,41. Cases are divided in to tree pats according to Hb and HbA2 values as thalasemia, anemia except thalasemia and normal control group. There are 37(%5,4) patients on thalasemia group, 271(%39,3) on anemia except thalasemia and 381(%55,3) on control group. Statistical tests are applied to datas for the determination of the correlations between parameters and differences between groups.Findings and Results:There are no diferences on birth style, abortus, pregnancy week, pregnancy weight and development of IUGR between the groups.There are no differences on low APGAR scores and IUMF between thalasemi and anemia groups but these complications on this two group are significantly lower than the control group.There is no significant differences between thalasemia and anemia except thalasemia as maternal complication frequency but complication rate on these groups is significantly higher than the control group.