Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin Yoğun Bakım Ünitesi'nde uygulanan perkütan trakeotomilerin erken ve geç trakeotomi olarak karşılaştırılması
Comparison of tracheotomies as early and late tracheotomy that performed in intensive Care Unit for Adults at Vakıf Gureba Teaching Hospital
- Tez No: 288453
- Danışmanlar: DR. M. TAYFUN ALDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: perkütan trakeotomi, erken trakeotomi, geç trakeotomi, fiberoptikbronkoskopi, percutaneous tracheotomy, early tracheotomy, late tracheotomy, fiberopticbronchoscopy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalımada Mayıs 2007-Austos 2010 yılları arasında Vakıf Gureba Eitim veArıtırma Hastanesi Erikin Youn Bakım Ünitesinde; 158 hastada uygulanan perkütantrakeotomiler (PT) retrospektif olarak incelenmitir. Hastalar PT öncesi mekanikventilasyon süresine göre, erken ve geç trakeotomi olarak iki gruba ayrılmıtır. Mekanikventilasyonun 0-7. günleri arasında uygulanan trakeotomiler, erken trakeotomi; 7. gündensonra uygulanan trakeotomiler ise geç trakeotomi, olarak gruplandırılmıtır.Hastalar griimden öncesi 6 saat enteral beslenme sonlandırılmıtır. Tüm trakeotomigiriimleri elektif olarak youn bakım hasta yataında uzman doktor veya uzman doktorgözetiminde kıdemli asistan doktor tarafında uygulanmıtır. Trakeotomi uygulanacakbölgede enfeksiyon olan hastalar, zor entübasyon olduu bilinen veya düünülen hastalar,18 ya altı hastalar, Pozitif end-ekspiratuar basınç (PEEP) deeri 10 mmH2O'nın üstündeolan hastalar, kanama diyatezi olan ve trombosit sayısı 50000 /dl altında olan hastalarçalımaya dahil edilmemitir. Hastaların ya, cinsiyet, Vücut kitle indeksi ( BMI) ve younbakıma yatı nedenleri ve demografik özelikleri incelendi. Hastalara ilem öncesi anesteziuygulamasında; propofol (3 mg/kg), fentanil (2 mcg/kg),midazolam (0,03 mg/kg) vevekuronyum (0,1 mg/kg ) kullanılmıtır. Hastalar ilemden onbe dakika önce balanarakilem süresince %100 oksijenle ventile edilmitir.PT'nin ortalama kaçıncı günde açıldıı, toplam mekanik ventilasyon süresi, hangiyöntemle açıldıı, fiberoptik bronkoskop kullanılıp kulanılmadıı kaydedilmitir. Tümhastalardan; trakeotomiden 1 saat önce ve trakeotomiden 1 saat sonra kan gazı alınmıtır.Komplikasyonlar ve ortaya çıkı süreleri, hastaların youn bakımda kalı süreleri ve çıkıdurumu kaydedilmitir.Hastaların demografik verileri, Glasgow koma skoru (GKS) , uygulayıcının niteliive çıkı durumlarında ( hastalardaki eksitus ve taburcu olma sonuçları ) gruplar arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıtır. Erken trakeotomi uygulanan gruptamekanik ventilasyon süresi ve YBÜ'de kalı süresi daha kısa olup istatisksel olarakanlamlıdır (p0,05).Fiberoptik bronkoskopi kulanılan hastalarda kulanılmayan hastalara görekomplikasyon oranı daha az olup istastisksel olarak anlamlı bulunmamıtır (p>0,05).Sonuç olarak erken trakeotomi, mekanik ventilasyonda kalı süresini ve YBÜ kalısüresini kısaltmaktadır. Perkütan trakeotominin erken açılması hastanın erken oralbeslenmesini ve erken mobilizasyonunu saladıı saptanmıtır. lem fiberoptikbronkoskopi eliinde uygulandıında komplikasyon oranı azaltmıtır. Pediatrik tipbronkoskopi kulanılmasının, ilem sırası ve sonrasındaki hiperkapniyi önlediinidüünmekteyiz.Bu nedenle entübasyonun uzayacaı düünülen hastalarda erken trakeotomiyapılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study; from May 2007 to August 2010 (in a period of 3 years ); 158 patientswith percutan tracheotomy were evaluated retrospectively hospitalized in Vakıf GurebaTraching Hospital Intensive Care Unit for Adults. Patients were seperated into two groupsaccording to mechanical ventilation duration before percutan tracheotomy as Early andLate tracheotomy. When mechanical ventilation duration was between 0-7 daystracheotomy was accepted as Early, tracheotomy after 7 days was accepted as latetracheotomy.Enteral feeding for patients were stopped 6 hours before percutaneous tracheotomy.All Percutaneous traceotomies were performed by a specialist doctor at patient?s bed inintensive care unit for adults. Following patient groups were excluded: patients who hadinfections at tracheotomy region, patients that were known as having difficult intubation,age under 18 years, when patient?s PEEP value was higher than 10 mmH2O, if patient?splateletes were under 50000/dl. Patient?s age, sex, BMI, reasons for hospitalization atintensive care unit and demographic datas were evaluated. Before this procedure we usedpropofol (3 mg/kg),fentanyl(2 mcg/kg),midazolam (0,03mg/kg) ve vecuronium(0,1 mg/kg)for anesthesia. All patients ventilated with %100 O2 starting 15 minutes before procedureuntil tracheotomy finished.Percutaneous tracheotomy?s average date, total mechanic ventilation time, methods,and if fiberoptic bronchoscopy was used or not were recorded. We observed blood gasexamination 1 hour before percutaneous tracheotomy and 1 hour after percutaneoustracheotomy. There was not any statistically significance when compared between twogroups at following conditions; complications and their occuring time, duration at intensivecare unit and result at discharge, Glasgow coma score, competence doctors who performedthe procedure and result at discharge (excitus or morbidity) .Mechanical ventilation duration time and duration time at intensive care unit wereobviously shorter at early tracheotomy group and that was statistically significant.However complication rate in early tracheotomy group were less than late tracheotomy butthis circumstance was not statistically significant (p>0,05).Patient group that fiberoptic bronchoscopy was performed had less complicationrate and this was not statistically significant (p>0,05).In conclusion; early tracheotomy shortenend mechanical ventilation duration timeand duration time at intensive care unit. When percutaneous tracheotomy performed earlypatient?s oral feeding and early mobilization is earlier. When procedure performed withfiberoptic bronchoscope complication rate was less. We believe that if we use pediatricbronchoscope hipercapny during the procedure can be prevented. For this reasons wesuggest early tracetomy for the patients who were thought to have long intubation time.