Gonartrozlu hastalarda artroskopik cerrahinin erken ve geç dönem sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
The examination of early and late results of arthroscopic debridement applied to patients having gonarthros
  1. Tez No: 288457
  2. Yazar: SİNAN YILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SELİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Artroskopik debridman, gonartroz, BMİ, Arthroscopic debridement, Gonarthros, BMI
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Osteoartrit özellikle yük taşıyan eklemlerde ortaya çıkan, her yıl sosyal ve ekonomik açıdan ciddi iş ve güç kaybına neden olan , insanların yaşam kalitesini düşüren progresif bir hastalıktır. Gonartrozun tedavisinde halen uygulamada olan birçok konservatif ve cerrahi yöntem vardır ve artroskopik debridmanda bu tedavi yöntemlerinden biridir. Artroskopik debridmanın gonartrozun tedavisinde başarılı bir yöntem olduğu birçok yayında gösterilmiştir. Fakat aynı yayınlar incelendiğinde her hasta grubunun artroskopik debridmandan aynı oranda fayda sağlayamadığını görmekteyiz. Bunun en büyük nedeni ise bu tedavi için uygun hasta seçiminin yapılmamasıdır. Bu çalışmamızdaki amacımız artroskopik debridman için uygun hasta seçimine yardımcı olmaktır.Çalışmamıza modifiye ACR kriterlerine göre gonartroz tanısı alan aynı zamanda dejeneratif menisküs yırtığı ve kıkırdak harabiyeti olan, artroskopik debridman ve menisektomi yapılan, yaşları 38-82 arası değişen 90 hasta (26 erkek, 64 kadın) alındı. BMİ lerine, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre gruplara ayırdığımız hastaların erken dönem ve geç dönem yaşam kalitesi ve fonksiyonel değerlendirmesi operasyon öncesi ve operasyondan sonraki 1. ay ve 1. yılda alınan WOMAC osteoartroz indeksi, Lysholm diz skoru, Vizüel Analog Skala kullanılarak hesaplandı. Ayrıca operasyonun 1. yılından sonrada Tapper-Hoover skorlama sistemi kullanılarak hastalarımızın geç dönem sonuçlarını hesapladık. Daha sonra bulduğumuz değerleri SPSS 18 bilgisayar programı ile analiz ettik.Hastaların genel ortalamasına bakıldığında operasyondan önceki WOMAC, Lysholm ve VAS değerleri operasyondan 1 ay ve 1 yıl sonraki WOMAC, Lysholm ve VAS değerleri ile karşılaştırıldığında aralarındaki fark ileri derecede anlamlı bulundu (p0.05)BMİ gruplarında obez hastaların WOMAC, Lysholm ve VAS sonuçları normal ve hafif kilolularla karşılaştırıldığında sonuçları anlamlı derecede kötü bulunmuştur.(p0.05). Bu durum bize 55 yaşın üstündeki hastalar artroskopiden fayda görselerde geç dönemde sonuçlarının 55 yaşının altındakilerden daha kötü olacağını göstermektedir.Artroskopik debridman gonartrozlu hastaların tedavisinde iyi bir seçenektir. BMİ düşük ve 55 yaşın altında olan gonartrozlu hastalar artroskopik debridmandan daha fazla fayda görecektir.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis is a progressive disease which occurs especially in load-bearing joints, causes a serious amount of loss of job and strength/capacity every year, and reduces quality of people's lives. Still in practice in the treatment of gonarthros many conservative and surgical methods are available and arthroscopic debridement is one of those methods. In numerous publications, it is shown that arthroscopic debridement is a successful method in the treatment of gonarthros. However, the same publications also demonstrate that each patient group could not provide the same amount of benefit from that method. The biggest reason for this is inappropriate selection of patients for this treatment. In this study our goal is to contribute to the appropriate selection of patients for arthroscopic debridement.In this study 90 patients (26 men, 64 women) ranging from 38 years old to 82 years old, who are diagnosed with gonarthros according to the modified ACR (American College of Rheumatology) criteria, have degenerative meniscus tear and cartilage damage at the same time, and had arthroscopic debridement and meniscectomy applications were examined. Early and late term quality of life and functional assessment of those 90 patients who were grouped by their BMI, gender and age, were calculated by using the preoperation and 1 month and 1 year postoperation results of WOMAC osteoarthrosis index, the Lysholm knee score and the Visual Analog Scale. In addition, a year after the operation by the Tapper-Hoover scoring system late-term results of patients were calculated. Then, we have analyzed the scores via SPSS 18 software.Looking at the average of all patients, the difference between the preoperation and the 1 month and 1 year postoperation WOMAC, Lysholm and VAS values, is found to be statistically significant (P0.05).Among BMI groups, it is found that the WOMAC, Lysholm and VAS values of obese patients were worse than those of the normal weight and underweight patients and the difference is statistically significant (P0.05). These findings shows us that although patients who are 55 years old and older benefit from arthroscopy, in late terms their results will be worse than the patients who are under 55 years old.In the treatment of patients having gonarthros, arthroscopic debridement is a good option. Patients having low BMI and under 55 years old will benefit from arthroscopic debridement more.