Çeşitli klinik örneklerden izole edilen enterokok türlerinin belirlenmesi ve Kinupristin/ Dalfopristin, Tigesiklin ve Daptomisine duyarlılığın araştırılması
Determination of enterococci species isolated from various clinical samples and investigation their susceptibilities to quinupristin/dalfopristine, tigecycline and daptomycin
  1. Tez No: 288456
  2. Yazar: DİLEK BİLİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterococci, VRE, quinupristin/dalfopristine, tigecycline, daptomycin Antimicrobial susceptibility
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnsanın kolon ve ince bağırsak florası dâhil doğada çok çeşitli habitatlarda yaygın olarak bulunan, uzun yıllar insan hastalıklarıyla ilişkisi olmayan zararsız bakteriler gözüyle bakılan enterokoklar günümüzde yüksek mortalite oranıyla en sık gözlenen nozokomiyal patojenler arasında incelenmektedir. Antibiyotiklere direnç kazanma ve bu direnci diğer Gram-olumlu bakterilere aktarma yetenekleri özellikleri, farklı türlerinin antibiyotiklere duyarlılıklarındaki değişkenlikler onların ekolojisi de dâhil olmak üzere tanısı, tedavisi epidemiyolojisi ve virulanslarının araştırılması gerektirmektedir. Bu amaçla yöremizdeki enterokokkal enfeksiyonlardan izole edilen suşların tür tanısı, klasik tedavide kullanılan ve yeni kullanıma giren daptomisin ve tigesiklinin gibi antibiyotiklere karşı duyarlılıkları araştırılmıştır.İdrar, kan, yara, BOS ve kulak örneklerinden kanlı agar, çikolatamsı agar, kan kültür şişelerinden izole edilen ve koloni morfolojisi, Gram-olumlu boyanma, katalaz aktivitesi, safrada üreme, eskülini hidrolize etme, % 6.5 oranında NaCl içeren sıvı ortamda üreme, PYR hidrolizi sonuçları olumlu bulunan Enterococcus spp olarak tanımlanan bakteriler Api 20 Strep (Bio-Merieux) test kitleri ile tür düzeyinde tanımlanmıştır. Enterokokların duyarlılık testleri ve kullanılan antibiyotikler CLSI önerilerine göre belirlenmiş; suşlarının antibiyotiklere karşı duyarlılıkları Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile CLSI doküman M100-S20 önerilerine göre Mueller Hinton agarda araştırılmış; yüksek düzey aminoglikozid direncini araştırmada 120 µgr'lık gentamisin ve 300 µgr'lık streptomisin diskleri kullanılmıştır. Tigesiklin ve daptomisin etkinliğinin araştırılmasında E Test Yöntemi (AB BIODISK ®) uygulanmıştır.Çalışmamızda 55 E. faecium, 42 E. faecalis, 2 E. durans ve 1 E. avium olmak üzere 100 enterokok suşu izole edilmiştir. Suşlarının en yüksek sıklıkta izole edildiği klinik örnek idrar (% 59), kan (%21) ve yara (%13) olmuş, BOS vagen ve kulak örneklerinde düşük sayıda üreme olmuştur. Suşların % 67'si 0-15 yaşlarındaki çocuklardan, % 33 ise 22 yaşın üzerindeki yetişkinlerden izole edilmiş 16-40 yaş arasında izolasyon sıklığı düşük bulunmuştur (% 5). Enterokok izole edilen olguların % 41'i ciddi rahatsızlıkları olan hastalardan oluşmuştur.E. faecium suşlarının 3 (% 6)'ü vankomisin ve aynı anda teikoplanine de dirençli olup tüm suşlarda VRE oranı % 3 olarak bulunmuştur. Antibiyotik duyarlılığı araştırılan suşların tamamı linezolide duyarlı bulunmuştur. Enterokok suşlarının en yüksek dirençli olduğu antibiyotikler sırasıyla eritromisin (% 64), penisilin (% 63) ampisilin (% 56), gentamisin (% 49), tetrasiklin (% 38), streptomisin (% 37), levofloksasin (% 33) ve kinupiristin/dalfopristin (% 29) olmuştur. E. faecalis suşlarının 11 (% 26.2)'i penisiline; 5'(% 11.9)'i ampisiline; E. faecium suşlarının 52 (% 94.5)'si penisiline, 51 (% 92.7)'i ampisiline dirençliydi. Yüksek doz gentamisin/streptomisin direnci (YDGD/YDSD) E. faecium suşlarında (%69/%44 ) E. faecalis'e (% 26/% 29) oranla daha yüksek olduğu görüldü. Yüksek doz streptomisin direnci 1 E. durans suşunda tespit edilmiştir. Enterokok suşlarının MİK aralığı E-test ile araştırılmış ve tigesiklin için 0.023-3 µg/ml, daptomisin için 0.016-3 µg/ml olarak saptanmıştır. Bu değerler tüm suşların bu iki antibiyotiğe duyarlı olduğunu göstermektedir.Sonuç olarak çok yüksek oranlarda olmasa da yöremizde VRE suşları bulunmaktadır ve izole edilen enterokok suşlarının enterokok tedavisinde kullanılan klasik ilaçlara karşı direnç oranları oldukça yüksektir. Enterokokkal enfeksiyonların önlenmesi için tüm hastanelerde sürveyansı, yakından izlenmesi, sağlık personelinin eğitilmesi ve tedavide uygun antibiyotiklerin akılcı kullanımı gerekmektedir.Anahtar kelimeler; Enterokoklar, VRE, kuinopristin/dalfopristin, tigesiklin, daptomisin,Antibiyotik duyarlılığı
Özet (Çeviri)
Determination of Enterococci species Isolated From Various Clinical samples and investigation their Susceptibilities to quinupristin/dalfopristine, tigecycline and daptomycinEnterococous seen as harmless bacteria not relation to the human diseases for long years, and existing common in various habitats in nature including colon and small intestines flora are among nausocomial pathogens observed the most commonly with its high mortality rates in our day. Acquiring resistance against antibiotics and the feature of transmitting of this resistance into other gram-positive bacteria and the variabilities in susceptibility to the antibiotics of different species and diagnosis of them including ecology and treatment and epidemiology and their virulence should be examined througly. For this purpose, species diagnosis of the strains isolated from enterococcal infections in our region, the specificity to the antibiotics such as daptomycin and tigecycline used in classical treatment and starting for new usage have been investigated.Bacteria isolated from samples of urine, blood, wound, ear and cerebrospinal fluid on the blood and chocolate agar and in the blood culture bottles were investigated for colony morphology, Gram-positive staining, catalase activity, growth in bile, hydrolyzed to esculine, growth in liquid medium containing 6.5% NaCl and PYR hydrolysis. The bacteria that results of these tests were positive identified as Enterococcus spp. Enterococcus species were identified with the Api 20 Strep (Bio-Mérieux) test kits.Susceptibility tests of enterococcus and antibiotics used were determined according to CLSI offerings.The susceptibility of the strains against antibiotics was examined in Mueller Hinton Agar by means of Kirby Bauer disk diffusion method according to CLSI document M100-S20 offerings,and gentamycin (120µgr ) and streptomycin (300µgr) discs were used in the investigation high level aminoglycoside resistance. E- Test method was used in the investigation of the efficacy of tigecycline and daptomycin.In our study, 100 enterococcus strains,55 of them E. faecium, 42 of them E faecalis, 2 E. durans and 1 E. avium were isolated. The most frequently isolated strains were obtained in the urine (59%), blood (21%) and wound (13%) samples. The isolation rates were low in the cerebrospinal fluid, ear and vagen samples.67% of the strains was isolated from the children between the age of 0-15 years old, 33% of them was isolated from the adults over 22 years of age, but isolation frequency was found lower between 16 and 40 years of age ( 5% ). 41% of the cases from whom enterococcus was isolated is made up of patients who have severe diseases.Three of E. faecium strains indicated resistance to vancomycin and teicoplanin, and the rate of VRE in all strains was found as 3%. All of the strains were susceptible to linezolid. Erytromycine (64%), peniciline (63%), ampicilline (56%), gentamycine (49%), tetracycline (38%), streptomycin (37%), levofloxacine (33%) and quinopristine/dalfopristin (29%) were less effective antibiotics against the strains. 11 of E. faecalis strains were resistant to penicillin (26.2%) five of them were resistant to ampicilline (11.9%),fifty-two of E. faecium strains were resistant to penicillin (94.5%), fifty-one of them were resistant to ampicilline (92.7%). It was observed that the resistant of high dose gentamicin and streptomycin (YDGD/YDSD ) were higher in E. faecium strain ( 69% / 44% ) than in E. faecalis.High dose streptomycin resistance was detected in 1 E. durans strain. MIC interval of enterococcus strain was investigated by means of E-test, and it was found 0.023-3 mg/mlfor tigecycline 0.016-3 mg/ml for daptomycin.These values indicated that the whole strains were sensitive to these two antibiotics.In conclusion, even though it isn?t very high rates, in our region,there are VRE strain, and isolated enterococcusstrain have fairly high resistant to conventional medicine used in enterococcustreatment. In order for enterococcal infections to prevent, it is necessary to watch for its surveleince closely, to educate health stuff, antibiotics suitable for the treatment should be used wisely.