İstanbul ili Silivri ilçesi ilköğretim çocuklarında inmemiş testis prevalansı
Prevalance of undescended testis in school children in Silivri district of Istanbul city
- Tez No: 288516
- Danışmanlar: PROF. DR. F. TANSU SALMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Üroloji, Pediatric Surgery, Urology
- Anahtar Kelimeler: İnmemiş testis, prevalans, çocuk, Cryptorchidism, prevalans, children
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Son yıllarda inmemiş testisli çocukların hastaneye geç başvurmaları ve geç gelen hastaların sayısının giderek artmasından yola çıkarak ilkokul yaş grubundaki çocuklarda inmemiş testis sıklığının saptanması ve ailelere gerekli bilginin verilerek tedavilerinin planlanması amacıyla İstanbul ili Silivri ilçesi ilköğretim okulu 7-12 yaş grubu 6102 erkek öğrenci 2008-2009 öğretim yılında gerekli izinlerin alınması sonrası ürogenital organlarına yönelik muayene edildi.Öğrencilerin 81'inin inmemiş testis (%1.19), bunların 18 (%22) bilateral inmemiş testis, 30 (%37) sağ inmemiş testis ve 17 (%21) sol inmemiş testis, 8 (%10) gliding testis ve 8 (%10) non-palpabl testis saptanmıştır. Non-palpabl testis saptanan 3 öğrencinin değişik sebeplerden dolayı opere edildiği saptandı. İnmemiş testis saptanan 81 hastadan 18'sine daha önce dış merkezlerce inmemiş testis tanısıyla orşiopeksi, 3'üne atrofik testis tanısıyla orşiektomi uygulandığı saptandı (%27.2). Opere olmamış 60 öğrencinin ailelerine gerekli bilgi verildi.İnmemiş testis, ilkokul çağı öncesinde tedavi edilmesi gereken bir anomali olmasına rağmen çalışmamızda tedavi edilmemiş olgular oldukça yüksek oranda saptadı. İlkokul çağında tedavi edilmeyen bu anomaliler çocuğun ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği gibi, malignite ve infertiliteye neden olabilmektedir. Bu nedenle, bu olguların daha erken tanı konup tedavi edilmeleri ve ailelerin bu konuda bilgilendirilmeleri gerektiğinden bu konuya yönelik halk sağlığı taramalarına önem verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
6102 school children ranging from 7-12 years of age in Silivri district of Istanbul City were examined for genito-urological disorders after obtaining written consent from their parents.81 undescended testes (1.19%) were detected, 18 of them were bilateral (22%), 30 of them were on the right side (37%), 17 of them were on left side (21%), 8 of them were gliding testes (%10) and 8 of them were non-palpable (%10). and previous orchidopexy was conducted in 18 of these undescended testes patients and 3 atrophic patients had former orchidectomy operations(27.2%). 60 patients parents who were not operated previously has been informed about their current situation.Undescended testis is an anomaly which should be corrected before school age and its prevalance was detected high in our study. These anomalies unoperated before school age may not only detoriate his psychology but may lead to infertility or malignancy.Therefore these cases should be diagnosed and operated earlier, with thorough parental informing and public health screening.