Düşük doğum ağırlıklı bebeklerin annelerine verilen doğal besleme eğitiminin annelerin emzirme öz-yeterlilik düzeyi emzirme başarısı ve bebeğin büyümesine etkisi
The effect of natural nutrition education given mothers with low-birth weight babies on mothers? breastfeeding self-efficacy level breastfeeding success and baby?s growth
  1. Tez No: 288648
  2. Yazar: SİBEL KÜÇÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA ÇELEBİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Low-birth weight baby, natural nutrition, breastfeeding self-efficacy, breastfeeding success, growth, nursing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma düşük doğum ağırlıklı bebeklerin annelerine verilen doğal besleme eğitiminin annelerin emzirme öz-yeterlilik düzeyi, emzirme başarısı ve bebeğin büyümesine etkisini belirlemek amacı ile yarı deneysel olarak gerçekleştirildi.Araştırma grubunu Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi ve Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi ?Yenidoğan Kliniklerinde? tedavi gören düşük doğum ağırlıklı bebekler ve onların anneleri oluşturdu. Araştırmanın örneklem büyüklüğü yapılan güç analizi sonucu her bir grup için 42 deney, 43 kontrol grubu olmak üzere 85 kişi olarak belirlendi.Araştırmada; deney grubundaki düşük doğum ağırlıklı bebeklerin annelerine hastaneye yatışın ilk günü başlayarak beş gün, günde bir kez olmak üzere doğal besleme eğitimi verildi. Deney ve kontrol gruplarına, bebekler altı aylık oluncaya kadar her ay ev ziyareti yapıldı. Araştırma verilerinin toplanmasında ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği? ve ?LATCH Emzirme Tanılama ve Değerlendirme Ölçeği?, Antropometrik İzlem Formu kullanıldı. Veriler, araştırmacı tarafından hastanede bebeklerin kendi odalarında ve taburcu olduktan sonra evlerinde annelerle yüz yüze görüşülerek, gözlem yapılarak ve bebeklerin antropometrik ölçümleri alınarak toplandı.Verilerin analizi, SPSS 15.0 paket programında, yüzdelik aritmetik ortalama, standart sapma, ki-kare ve bağımsız gruplarda t-testi kullanılarak yapıldı.Araştırma kapsamına alınan deney ve kontrol grubu bebek ve annelerin tanıtıcı özellikler yönünden benzer olduğu bulundu (p>0.05).Annelere verilen doğal besleme eğitiminin, Emzirme Öz-yeterlilik düzeylerini emzirme başarılarını artırdığı ve bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p0.05), sonraki aylardaki kilo ve boy uzunlukları arasındaki farkın deney grubu lehine anlamlı olduğu (p0.05) belirlendi.Araştırma sonuçları, doğal besleme eğitiminin düşük doğum ağırlıklı bebek annelerinin emzirme özyeterlilik düzeylerini, emzirme başarılarını, tek başına anne sütüyle beslenme süresini artırdığı ve doğal beslenen bebeklerin büyümesinin karışık ya da yapay beslenen bebeklere göre daha hızlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out by quasi-experimental in order to determine the effect of natural nutrition education given to mothers with low-birth weight babies on mothers? breastfeeding self-efficacy level, breastfeeding success and baby?s growth.The sampling of the study consisted of low-birth weight babies treated in ?Newborn Clinics? in Atatürk University Yakutiye Research Hospital and Nenehatun Women Labor Hospital and their mothers. The size of sampling of the research consisted of 85 people, 42 of which were experimental group, 43 of which were control group according to the power analysis for each group.In the research, natural nutrition education was given the mothers of low-birth weight babies in the experimental group starting on the first day of hospitalization once a day during 5 days. Home visits were performed for experimental and control groups every month until the babies reached 6 months. In the collection of the data, ?Personal Information Form?, ?Breastfeeding Self-Efficacy Scale? and ?LATCH The Scale of Breastfeeding Diagnosis and Assessment?, ?Anthropometric Follow-up Form? were used. The data were collected in babies? rooms in hospital and after discharge from hospital by facing to face interviews with mothers, by observing and by measuring anthropometric measurements of babies by the researcher.Data analysis were performed via percentage arithmetic mean, standard deviation, chi-square and t-test in independent groups in SPSS 15.0 package program.Babies and mothers in the experimental and control groups included in the study were found similar in terms of the introductory properties (p>0.05).Natural nutrition education given mothers was established to increase breastfeeding self-efficacy levels, breastfeeding successes and this increase was statistically significant (p0.05).The results of the study have showed that natural nutrition education increase the levels of breastfeeding self-efficacy and breastfeeding successes of mothers with low-birth weight babies and increase the duration of breastfeeding alone as well as natural feeding babies grow faster than mixed or artificially-fed babies grow.