Meniere Hastalığında progresyonun odyolojik parametreler üzerine etkilerinin analizi
The analysis of the effects of progression on audiologic parameters in Meniere's Disease
  1. Tez No: 288673
  2. Yazar: AHMET ONUR ODABAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BÜLENT ŞERBETÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Meniere Hastalığı, işitme kaybı, vertigo, progresyon, endolenfatik hidrops, Meniere?s Disease, hearing loss, vertigo, progression, endolymphatic hydrops
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Meniere Hastalığı dalgalı işitme kaybı, vertigo atakları, tinnitus ve kulakta dolgunluk ile karakterli bir hastalıktır. Remisyon ve ataklarla seyreder. Ataklar arasında hasta normaldir. İşitme kaybı zaman ile artar ve vertigo atakları azalır.Bu çalışmanın amacı Meniere Hastalarının zaman ilerledikçe işitme düzeyindeki azalmayı ve buna etki eden faktörleri incelemek, aynı zamanda hastaya gelecekte karşılaşabileceği sorunlar hakkında önceden bilgi verebilmektir.Yöntem: Tanımlanmış Meniere Hastalığı tanısı almış, en az 3 yıldır kontrol altında olan ve en az 3 odyometrik tetkiki olan 25 Hasta çalışma grubuna alındı. Hastaların olgu sorgulama formu ile ek patolojileri incelendi.Bulgular: Meniere Hastalığında işitme kaybının ilerlemesine etki edebilecek, hastalık süresi, vertigo atakları sayısı, stres, yaş, cinsiyet, sistemik hastalıklar, bilateral tutulum olması, tedavi gibi faktörler incelendi. İncelenen faktörlerin işitme eşikleri üzerine direkt bir etkisi bulunamadı. Ancak hastalık süresinin uzamasının yüksek frekanslardaki işitme kaybına etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu.Sonuç: Meniere Hastalığı, patolojinin dalgalı karakterde olması ve olgular arasındaki bireysel farklılıklar nedeniyle öngörülemeyecek klinik seyir izlemektedir. İncelenen faktörlerin Meniere Hastalığının progresyonunda istatistiksel anlamı bulunmamıştır. Tinnitus ve kulak dolgunluğu hastalık boyunca devam etmektedir. Stres, vertigo ataklarının başlamasında önemli bir etkendir. Hastaların uzun süreli ve yakın takibi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Meniere?s Disease is characterized with fluctuating hearing loss, episodic vertigo, tinnitus and fullness in the ear. Its clinical course is with remissions and exacerbations. Most of the patients are free of symptoms between attacks. Hearing loss increases and the severity of vertigo attacks decreases with the progression of the disease.The aim of the study was to investigate the factors that may affect on hearing thresholds, and also predict the level of hearing thresholds, so that we can inform the patients for the long-term outcome.Method: Twenty-five patients with ?defined Meniere?s disease? served as study group. These patients have onset of disease at least 3 years and minimum 3 odyometric evaluations. Other otological pathologies are questioned by using a questionnaire.Results: The factors that cause progression in hearing levels, such as duration of disease, number of vertigo attacks, stress, age, gender, systemic diseases, bilaterality as well as treatment were studied. None of the mentioned factors showed statistical significance with the progression of hearing loss. However, as the duration of the disease increases, high frequency hearing loss increases, but later it becomes stabile. Only the latter findings are statistically significant.Conclusion: Because of the fluctuating character of the disease and individual factors, Meniere?s Disease show unpredictable progression. Tinnitus and fullness in the ear stays during the course of the disease. Stress is an important factor that can initiate vertigo attacks. Long term (>10yrs.) follow-up is required for the patients with Meniere?s Disease.