Unidirectional loop network layout problem in flexible manufacturing systems
Esnek üretim sistemlerinde tek yönlü döngü serim makina yerleştirme problemi
- Tez No: 28872
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARBAROS TANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek Üretim Sistemleri, Tek Yönlü Döngü Serimleri, Flexible Manufacturing Systems, Unidirectional Loop Network Lay out Problem IV
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİNDE TEK YÖNLÜ DÖNGÜ SERİM MAKİNA YERLEŞTİRME PROBLEMİ Canan Bilen Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Danışman: Doç. Dr. Barbaros Tansel Ağustos, 1993 Tek Yönlü Döngü Serim Esnek Üretim Sistemlerinde en yaygın yapıdır. Bu, uygulama maliyetlerinin düşük olmasına bağlanabilir. Fakat Tek Yönlü Döngü Serimlerinin yaygın olmasının asıl sebebi, bu serimlerin sağladığı yüksek esnekliktir. Bu tez çalışmasında Tek Yönlü Döngü Serimlerinde makina yerleştirme problemi ele alınmıştır. Yerleştirme yapılırken, makinalar arası parça akımı çarpı katedilen mesafelerin toplamı olarak tanımladığımız maliyetin en düşük düzeyde tutulması hedeflenmiştir. Problemin formulasyonu tezde verilmiştir. Tek Yönlü Döngü Serimlerinde Makina Yerleştirme Probleminin çözümü için iki sezgisel yöntem önerilmiştir; Pozisyonal Hareket ve Pozisyonal Hareket-Çiftler Arası Değişim Sezgisel Yöntemleri. Bu sezgisel yöntemlerin sayısal başarısı literatürde mevcut diğer sezgisel yöntemlerle karşılaştırılmıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNIDIRECTIONAL LOOP NETWORK LAYOUT PROBLEM IN FLEXIBLE MANUFACTURING SYSTEMS Canan Bilen M.S. in Industrial Engineering Advisor: Assoc. Prof. Barbaros Tansel August, 1993 Unidirectional Loop Networks are the most common architecture in FMSs. This is partly due to lower implementation costs of unidirectional loop net works. But mainly it is the higher flexibility unidirectional loop networks provide that makes then more common. In this thesis we are interested in the arrangement of machines in a unidirec tional loop network. Our objective is to determine an assignment of machines yielding the minimum cost defined as the sum of products of the parts moving between machines and the distances moved. We give our formulation of the problem and propose two heuristics; Positional Move Heuristic and Positional Move-Pairwise Interchange Heuristic. The computational effectiveness of these heuristics is compared with other existing heuristics from the literature.