Dynamic lot-sizing and scheduling in a cellular manufacturing system
Hücresel üretim sistemlerinde dinamik parti büyüklüğü ve çizelgeleme
  1. Tez No: 28873
  2. Yazar: ORHAN DAĞLIOĞLUGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SELİM AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Parti Büyüklüğü, Çizelgeleme, Karma Benzetim/Analitik Model, Hücresel Üretim Sistemleri, Dynamic Lot-sizing, Scheduling, Hybrid Simulation/ Analytic Model, Cellular Manufacturing Systems. IV
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET HÜCRESEL ÜRETİM SİSTEMLERİNDE DİNAMİK PARTİ BÜYÜKLÜ?Ü VE ÇİZELGELEME Orhan Dağlıoğlugil Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. M. Selim Aktürk Ağustos, 1993 Parti büyüklüğü ve çizelgeleme kararlan arasında kuvvetli bir etkileşim olmasına rağmen, bu kararlar üretim sistemlerinin çoğunda farklı öncelge seviyelerinde verilir. Atelye şartlan, mevcut üretim sistemlerinin çoğunda“ parti büyüklüğü ve çizelgeleme kararlarında”sistem performansını arttırıcı etkisi olmasına rağmen^ dinamik olarak kullanılmazlar. Bu çalışmada, hücresel üretim sistemleri için karma benzetim/analitik modelleme yöntemi kullanılarak dinamik bir parti büyüklüğü ve çizelgeleme algoritması önerilmiştir. Önerilen algoritmanın performansı, değişik atelye şartlarında itme ve çekme sistemleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC LOT-SIZING AND SCHEDULING IN A CELLULAR. MANUFACTURING SYSTEM Orhan Dağlıoğlugil M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. M. Selim Aktürk August, 1993 In most of the production systems, lot-sizing and scheduling decisions are given in different levels of hierarchy, however there is a strong interaction between these decisions. Most of the existing models do not utilize the shop floor con ditions in lot-sizing and scheduling decision dynamically, even though such a decision might improve the system performance. In this study, a dynamic lot-sizing and scheduling algorithm is suggested for cellular manufacturing sys tems, which utilizes a hybrid simulation/analytic modelling approach. The performance of the proposed algorithm is compared with the push and pull systems under different shop floor conditions.