Bebek ve çocuklarda pandemik influenza aşısının Otitis Media'ya olan etkinliği
Effectiveness of pandemic influenza vaccine on Otitis Media in infant and children
- Tez No: 288724
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK BEYAZOVA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pandemik H1N1 aşısı, Otitis Media, Timpanometri, Pandemic H1N1 Vaccine, Otitis Media, Tympanometry
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Otitis mediaya en sık neden olan bakteriyel patojenler, Streptococcus pneumoniae, tiplendirilemeyen Haemophilus influenzae ve M.catarrhalis olmakla birlikte akut otitis media (AOM) ataklarının viral enfeksiyonlarla ilişkili olduğunu gösteren kanıtlar önemli oranda artmıştır.Viral ajanlar ve özellikle influenza virüsü, östaki tüpü işlevlerini bozarak solunum sistemi epitel hücrelerinde yapısal ve işlevsel kayıplar meydana getirerek, lökosit işlevlerini değiştirerek ve bakterilerin solunum yolu hücrelerine adezyonunu kolaylaştırarak AOM'ya eğilimini artırmaktadır.Daha önce, mevsimsel grip aşısının tekrarlayan otitis mediaya etkiniği gösterilmiştir. 2009 yılında tüm dünya ile birlikte ülkemizde de H1N1 pandemisi olmuştur, buna bağlı olarak otitis media sıklığının artmasını bekleriz.Bu çalışmanın amacı; 2009 yılında uygulanmaya başlanan pandemik H1N1 aşısının da, mevsimsel İnfluenza aşısında olduğu gibi, hem sağlıklı çocuklarda otitis media ataklarını önleyebileceğini göstermektir.Ancak aşılı ve aşısız grup arasında yapılan, AOM, EOM ve otit sıklığını karşılaştıran çalışmamızda, her 2 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanamamıştır. Otit geçiren ve geçirmeyen hastalarda, logistik regresyon analizi yapıldığında, pandemik H1N1 aşısı yapılmamış olmanın otit olma durumunu 2.9 kat etkilediği saptanmıştır.Ek olarak orta kulak boşluğunda efüzyona ve enfeksiyonu gösteren C2 ve B tipi eğri sıklığı da aşılı ve aşısız grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermemiştir.Bu sonuçlarla başlanan pandemik H1N1 aşısının, mevsimsel influenza aşısından farklı olarak sağlıklı çocuklarda otitis media ataklarına etkinliğinin olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Although Streptococcus pneumoniae, non-typable Haemophilus influenzae and Moraxella catarrhalis are the most common bacterial pathogens in the etiology of otitis media, there is some evidence that the acute otitis media (AOM) attacks are associated with viral enfections, are significantly increasing.Viral agents, especially influenzae virus, predispose to development of AOM by inducing some ciliary and mucinous changes in the respiratory system epithelial cells that affect middle ear pressure and cause tube dysfunction and by changing the leucocyte functions and enable to the adhesion of bacterias to the respiratory system cells.In previous studies, the effectiveness of seasonal influenza vaccine has been shown in the otitis media. In 2009, in our country, as well as in the world, there had been H1N1 pandemia, and therefore we expect an increase the frequency of otitis media.We sought to determine the efficacy of the pandemic H1N1 vaccine in our population, against pandemic influenza-associated otitis media attacks, in the healthy children, similarly seasonal influenza vaccine.In our study, there were no differences between the frequencies of AOM, otitis media with effusion (OME) and total otitis media episodes in vaccinated and unvaccinated groups, and the differences were not statistically significant. But logistic regression analysis showed that in unvaccinated group had a risk for otitis media 2.9 fold compared with vaccinated group.Additionally, frequency of C2 and B type curve, which shows the effusion and enfection of middle ear cavity, were not statistically significant difference between vaccinated and unvaccinated groups.In the children we studied, we were not able to show that the difference in the pandemic H1N1 vaccine efficacy against otitis media, differently from seasonal influenza vaccine.