Bazı 3(2H)-Piridazinon ve 1(2H)-Fitalazinon türevlerinin sentezi ve biyolojik etkilerinin incelenmesi
Synthesis and biological activities of some 3(2H)-Piridazinon and 1(2H)-Phthalazinon derivatives
- Tez No: 288758
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ SONGÜL DOĞRUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 3(2H)-piridazinon, 1(2H)-fitalazinon, tiyazol, antimikrobiyal aktivite, 3(2H)-pyridazinone, 1(2H)-phthalazinone, thiazole, antimicrobial activity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çalışmamızda 3(2H)-piridazinon ve 1(2H)-fitalazinon halkalarının 2. konumunlarında N'-(4-sübstitüefenil-1,3-tiyazol-2-il)asetohidrazit yapısı taşıyan oniki yeni bileşiğin sentezi yapıldı ve yapıları 1H-NMR, IR, Mass ve elementel analiz verileri ile kanıtlandı. Daha sonra, bileşiklerin antimikrobiyal aktiviteleri çeşitli Gram-pozitif ve Gram-negatif bakteri türlerine, funguslara ve M. Tuberculosis H37Rv' e karşı değerlendirildi.Elde edilen sonuçlar göz önüne alındığında, genel olarak bileşiklerin M. Tuberculosis'e, onun izolatına ve funguslara karşı Gram bakterilere oranla daha etkili olduklarını söyleyebiliriz.Ayrıca 1(2H)-fitalazinon türevi bileşik 7 ve 8'in 8 mikrogram/ml'lik MİK değeri ile M. Tuberculosis izolatına karşı en etkili bileşikler oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, twelve new componds carrying N?-(4-substitutedphenyl-1,3-thiazole-2-yl)acetohydrazide structure at position 2 of 3(2H)-pyridazinone and 1(2H)-phthalazinone rings were synthesized and their structures were confirmed by 1H-NMR, IR, Mass and elemental analysis. After that, their antimicrobial activities were evaluated various Gram-positive and Gram-negative strains of bacteria, fungi and M.Tuberculosis H37Rv.As obtained results, we might say that the compounds were generally more active against M. Tuberculosis, its isolate and fungi than Gram bacteria.Moreover, compound 7 and compond 8, which are 1(2H)-phthalazinone derivatives, were the most active compounds against M. Tuberculosis isolate.