Huzurevinde yaşayan bireylerde ağrının değerlendirilmesi ve ağrıyı etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determining of factors affecting of pain and assesstment of pain in individuals living in nursing home
  1. Tez No: 288786
  2. Yazar: HAVA KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ KUTLUTÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Hemşirelik, Geriatrics, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı değerlendirmesi, hemşirelik, yaşlılık, huzurevi, Assesment of pain, nursing, old age, nursing home
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Tanımlayıcı tipteki bu araştırma; Huzurevinde yaşayan bireylerde ağrının değerlendirilmesi ve ağrıyı etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla, 01.08.2010-01.11.2010 tarihleri arasında Antalya sınırları içinde yer alan, 3 huzurevinde yürütülmüştür. Örneklem büyüklüğü tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiş ve 145 yaşlı birey araştırma kapsamına alınmıştır.Araştırmada veriler araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak oluşturulmuş anket formu, Standardize Mini Mental Test, Görsel Kıyaslama Ölçeği ve McGill ağrı ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Anket formunda huzurevinde yaşayan bireylerin tanıtıcı ve ağrı öyküsüne ilişkin sorulara yer verilmiştir. Elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler, ki-kare, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis H ve korelasyon testleri kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda cinsiyet, önceki çalışma statüsü, huzurevinde bulunma süresi, GYA'nde yardıma ihtiyaç duyma, ilaç dışı uygulamaları kullanma, analjezikleri düzenli kullanma durumu ile ağrı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Yaşlı bireylerde ağrının kapsamlı ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This descriptive study aimed to determine factors of pain and assesment of pain in individuals living in nursing home. The study has been performed three nursing home which were located in Antalya between 01.08.2010 and 01.11.2010. The sample was composed stratified sampling method and total 145 elderly people were included.Data were collected using questionnaire, Standardized Mini Mental Test, Visual Analog Scale and McGill pain questionnaire which was developed by resarcher based on the literature. The questionnaire consists demographic and pain history as well as the questions about individuals living in nursing homes. The data was analysed using descriptive statistics, Chi-square, Mann Whitney U, Kruskall-Wallis H and correlation tests.The results of this study showed that gender, previous work status, duration of nursing home, needing help in activities of daily living, the current applications of non-drug use, regular use case analgesics were associated with pain. Comprehensive and objective methods to assess pain in elderly individuals, suggestions were made.