Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin performans değerlendirme sürecinde oluşan adalet algısının işten ayrılma niyetine etkisi
The effect of the perception of justice during performance evaluation on nurses? intentions of quitting in a university hospital setting
- Tez No: 288793
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZER KISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Algı, örgütsel adalet, performans değerlendirme, işten ayrılma niyeti, hastane, hemşire
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
. Bu araştırma, Ankara'da bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerde performans değerlendirme sürecinde oluşan adalet algısı ve bu algının işten ayrılma niyetine olan etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişkisel olarak gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla yapılan çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; örgütsel adalet, performans değerlendirme süreci ve işten ayrılma niyeti ile ilgili literatür araştırması yapılmıştır. İkinci bölümde ise; performans değerlendirme sürecinde algılanan adalet algısının işten ayrılma niyetine etkisi analiz edilmiştir. Araştırma amacıyla örnekleme alınan hastanede, araştırmaya katılmayı kabul eden hemşirelere veri toplama formları dağıtılmış olup, 404 hemşireden eksiksiz veri alınmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; adalet algısına bağlı işten ayrılma niyeti ile yaş, kurumda/meslekte çalışma yılı, eğitim düzeyi, çalışılan birim, çalışma saatleri, çalışılan pozisyon ve değerlendiricinin yaşının çalışana göre durumu değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p0.05). Bu amaçla çalışanların, motivasyonlarını ve performanslarını arttırarak işten ayrılma niyetlerini azaltmak için, ödüllendirme sistemlerinin ve kariyer planlarının adilliği gözden geçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This relational and descriptive research was conducted with the intention of evaluating the effect of the perception of justice during performance evaluation on the nurses? intentions of quitting in a university hospital setting in Ankara. The study which was conducted with this intention, consists of two parts. In the first section; literature research on organizational justice, performance evaluation process and the intent of quitting was performed. In the second part, the effect of the perceived sense of justice during the performance evaluation on the intent of quitting was analyzed. In the hospital which was selected as a sample for this research, questionaire forms were distributed to the nurses who had accepted to participate in the study and data from 404 nurses was thoroughly collected.