Ankara'da iki farklı hastanede görev yapan yönetici hemşirelerin liderlik yaklaşımlarının ve çatışma yönetimi stratejilerinin astları tarafından algılanma durumları
The perception of leadership approaches and conflict management strategies of manager nurses working in two different hospitals in ankara by their subordinates
- Tez No: 288792
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZER KISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Sitilleri, Çatışma Yönetimi Stratejileri, Hemşirelik, Leadership Styles, Conflict Management strategies, Nursing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu araştırma, yönetici hemşirelerin liderlik yaklaşımlarının ve çatışma yönetim stratejilerinin astları tarafından algılanma durumlarını incelemek amacıyla kesitsel tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Ankara ili sınırları içinde yer alan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Özel Güven Hastanesi'nde yapılmıştır. Araştırmaya toplam 607 katılımcı katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmaya katılan astların ve astların bağlı bulundukları bir üst yönetici hemşirelerin kişisel ve mesleki bilgilerini içeren Kişisel Bilgi Formu, Liderlik Davranışları Ölçeği, Çatışma Yönetim Stratejileri Ölçeği yer almaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde Mann-Whitney U testi, Bonferroni Düzeltmeli Kruskall-Wallis H testi, Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; astlar sosyo-demografik ve mesleki verilerine göre gruplandırıldıklarında aralarında, yönetici hemşirelerin liderlik davranışları ve çatışma yönetim stratejilerini algılamaları bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Astların yönetici hemşirelerinde en fazla algıladıkları çatışma yönetim stratejisi tümleştirmedir. Bunu sırasıyla uzlaşma, hükmetme, ödün verme ve kaçınma stratejileri izlemektedir. Astların yönetici hemşirelerinde en fazla algıladıkları liderlik davranışı görev odaklı liderlik davranışıdır. Bunu sırasıyla değişim odaklı ve iş gören odaklı liderlik davranışları izlemektedir. Astların algılarına göre, yönetici hemşirelerin liderlik davranışları alt boyutları olan iş gören odaklı, görev odaklı ve değişim odaklı liderlik davranışları ile çatışma yönetim stratejileri olan tümleştirme, ödün verme, uzlaşma ve kaçınma stratejileri arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki, hükmetme stratejisi ile negatif yönde ve anlamlı ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this descriptive cross sectional study was to investigate the perception of the conflict management strategies and leadership approaches of manager nurses by their subordinates. The investigation was carried out in Gazi University Faculty of Medicine Investigation Hospital and Private Güven Hospital within the province of Ankara. Overall 607 subjects participated in the study. As data collection tool, `?Demographic Information Form?? including personal and professional information on subordinate nurses participating in the study and their superiors, `?Leadership Bahavior Scale?? and `?Conflict Management Strategies Scale?? were used. In the evaluation of data, Mann-Whitney U test, Bonferroni Corrected Kruskall-Wallis H test and Correlation Analysis were used. According to the results of the investigation; when subordinates were grouped according to socio demographic and professional data, statistically significant difference was found between them in terms of their perception of leadership behavior and conflict management strategies of manager nurses. The most frequently used conflict management strategy by manager nurses as perceived by subordinates is integrating, to be followed by compromising, dominating, obliging and avoiding strategies. The most frequently perceived leadership behavior is task oriented leadership behavior, to be followed by change oriented and employee oriented leadership behavior. In the perception of the subordinates, a significant positive relation was found between employee, task and change oriented leadership behavior and their conflict management strategies i.e. integrating, obliging, compromising and avoiding strategies, but ther was a significant negative relation with dominating strategy.