Sağlık işletmelerinde personelin motivasyonuna etki eden faktörler: İzmir ili üniversite ve kamu hastanelerinde uygulama
Factors affecting the motivation of health facilities staff: A practice on university and public hospitals in Izmir province
- Tez No: 383726
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT TOPOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Sağlık İşletmeleri, Sağlık Personeli, Motivasyonu Arttırmaya Yönelik Araçlar, Kamu Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Motivation, Health Facilities, Healthcare Staff, Means to Increase Motivation, Public Hospitals, University Hospital
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Sağlık işletmeleri sunulan hizmet, çalışan personel ve örgüt yapısı olarak karmaşık ve farklılaşan örgütlerdir. Sağlık işletmelerinde hizmetin verimliliği ve kalitesini belirleyen iş gücüdür. İş gücünün, yani sağlık personelinin motivasyonunu arttırmak için uygulanacak araçların tespit edilmesi önemlidir. Bu çalışmada sağlık personelini etkileyen motivasyon faktörlerini iki farklı kurumsal yapıya sahip iş ortamında inceleyerek karşılaştırma yapmak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda kamu hastaneleri ve üniversite hastanesinde çalışan hemşireler arasından rastgele örneklem yöntemi ile seçilen ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan toplam 500 sağlık personeli üzerinde araştırma yapılmıştır. Araştırmada geçmiş yıllarda personel motivasyonunu etkileyen faktörler üzerine yapılan bilimsel çalışmalardan derlenen bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Zorunlu haller dışında yüz yüze veri toplama yöntemi uygulanmıştır. Toplanan veriler istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Sağlık personelinin çalıştığı kuruma göre sosyal-psikolojik motivasyon araçları grubu, sosyal katılım, terfi etme olanakları, eğitim olanakları, kariyer geliştirme olanakları, performans değerlendirme, yetki devri ve sorumluluk alma motivasyon faktörlerine verdikleri önem bakımından farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health facilities are complex and varying organizations in terms of provided services, staff and organizational structure. The determining factor of efficiency and quality of service in health facilities is labor. It is crucial to determine the means to increase the motivation of labor, id est healthcare staff. This study aims to compare motivating factors on healthcare staff by analyzing them in two workplace environments with different institutional structures. Therefore, a research is conducted on a total of 500 healthcare staff, selected by random sampling within the nurses working for university and public hospitals and volunteered to join the research. A data collection tool compiled by previous scientific studies on the factors affecting employee motivation is used in the research. Face-to-face data collection is applied, exempting obligatory cases. The data collected is assessed with statistical methods. It is determined that the significance of social psychological motivating factors group and the factors of social inclusion, promotion opportunities, educational opportunities, career development opportunities, performance evaluation, delegation of authority, and accountability differs according to the facility the healthcare staff work.