Remisyondaki bipolar hastalarda valproatın beyin ossilasyonları üzerindeki etkileri
Effect of valproate on brain oscillations in patients with bipolar disorder
  1. Tez No: 288885
  2. Yazar: BELİNDA MAŞALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ÖZERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Olaya İlişkin Ossilasyonlar, Teta Ossilasyonları, Valproat
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı tek başına valproat kullanan bipolar bozukluk tanılı ötimik hastaların, olaya ilişkin osilatuar yanıtlarının ötimik ilaç kullanmayan hastalar ve sağlıklı gönüllülerle karşılaştırılarak değerlendirilmesidir.Yöntem: 15 tek başına valproat kullanan ötimik hastanın oddball paradigması işitsel hedef uyaranlarına yanıt olarak oluşan olaya ilişkin teta ossilasyonları, yaş ve cinsiyet bakımından eşleşmiş bipolar bozukluk tanılı 15 ötimik ilaçsız hasta, 15 sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldı.Bulgular: Tüm gruplarda işitsel hedef uyarana teta yanıtı 4- 6 Hz (yavaş) ve 6- 8 Hz (hızlı) frekanslarında incelendi. Sağ frontal bölgede 4- 6 Hz teta yanıtı ilaçsız hastalarda sağlıklı kontrollere göre anlamlı şekilde azalmıştı. Valproat kullanan hastaların yavaş teta yanıtları, ilaçsız hastalardan ve sağlıklı kontrollerinkinden farklı değildi. Gruplar herhangi bir yerleşim bölgesinde 6- 8 Hz teta yanıtı bakımından farklılık göstermiyordu, bununla beraber en düşük teta yanıtı değerleri ilaçsız gruba aitti. İlaçsız hasta grubun fronto-sentro-parietal yavaş ve hızlı teta yanıtları, ötimi süreleri ile negatif korelasyon gösteriyorken, valproat kullanan grupta F3 yavaş ve hızlı teta yanıtı, ötimi süresi ile pozitif korelasyon gösteriyordu. Valproat kullanan grupta uzun valproat kullanım süresi olanlarda daha yüksek fronto-sentro-parietal 4- 6 ve 6- 8 Hz teta yanıtı görüldü.Sonuç: İlaçsız ötimik bipolar hastalar, bilişsel yük altında, valproat tedavisi alan grup ve sağlıklı kontrol grupları ile karşılaştırıldığında, anlamlı şekilde düşük sağ frontal teta osilatuar aktivitesi göstermişlerdir. Bu, bipolar bozuklukta bellek işleme süreci ile ilişkili bir kayba işaret ediyor olabilir. Süre ile ilişkili olarak tek başına valproat kullanımı teta yanıtında artış ile ilişkili görünmektedir. Bulgularımız, valproatın daha önce ileri sürülen nöroprotektif etkisi bilgisi ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to assess event related oscillatory responses in euthymic patients with bipolar disorder who were on valproate monotherapy in comparison to drug free bipolar patients and healthy controls.Method: Event related theta oscillatory responses to auditory target stimulus during odd-ball paradigm in 15 euthymic patients with bipolar disorder who were on valproate monotherapy were assessed in comparison to 15 sex and age matched medication free euthymic patients and 15 healthy controls.Results: Theta response was segmented into 4- 6 Hz (slow) and 6- 8 Hz (fast) frequency bands. 4- 6 Hz theta response in the right frontal region was significantly lower in the drug free patients compared to healthy controls. Valprote treated patients did not differ etiher from drug free patients or from healthy controls with regard to slow theta responses. Groups did not differ significantly with regard to 6- 8 Hz theta responses in any of the locations although the drug free group showed the lowest values. Duration of euthymia was negatively correlated with frontro,centro-parieatal slow and fast theta responses in the medication free patients whereas it was positively correlated with F3 slow and fast theta responses in the valproate treated patients. The longer was the duration of valproate use, the higher were the fronto-centro-temporo-parietal 4- 6 and 6- 8 Hz theta responses in the valprote treated group.Conclusion: Drug free euthmic bipolar patients show significantly lower right frontal theta oscillatory activity under cognitive load compared to valproate treated euthymic patients and healthy controls. This may be a sign of deficits in memory processing in bipolar disorder. Valproate monotherapy seems to be associated with an increase in the theta responses in a time dependent fashion. Our findings are in line with previously proposed neuroprotective effect of valproate.Keyword: Bipolar Disorder, Event Related Oscillations, Theta Oscillations, ValproateCorrespond to: [email protected]