Remisyondaki Bipolar Bozukluk tanılı hastalarda yüzde duygu ifadesi tanıma eksikliği ve aleksitiminin eşik altı belirtiler ve işlevsellikle ilişkisi
The relationship of facial emotion recognition deficit and alexythymia with residual symptoms and functioning in patients diagnosed with Bipolar Disorder during remission
- Tez No: 839835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: aleksitimi, bipolar bozukluk, eşik altı belirtiler, işlevsellik, yüzde duygu ifadesi tanıma, alexithymia, bipolar disorder, Face Emotion Recognition, Functionality, Residual Symptoms
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bipolar bozukluk, hastaların remisyon dönemlerinde dahi işlevselliklerini ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkilediği bilinen, kronik bir psikiyatrik hastalıktır. Bu bağlamda, remisyondaki bipolar bozukluğa sahip bireylerdeki yüzde duygu tanıma eksikliği ve aleksitiminin işlevsellik ve eşik altı belirtilerle olan ilişkisinin aydınlatılması çalışmamızın temel amacını oluşturmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Nisan 2023-Eylül 2023 tarih aralığında Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'ne başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 85 remisyonda bipolar bozukluk tanılı hasta ve 85 sağlıklı kontrol alınmıştır. Çalışmamız kesitsel ve analitik tasarıma sahiptir. Çalışmaya dahil edilen hastaların tedavi takipleri klinik ve poliklinik hekimi tarafından çalışmadan bağımsız şekilde yapılmıştır. Katılanlara Sosyodemografik Veri Formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Young Mani Derecelendirme Ölçeği, Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği, Yüzde Duygu İfadesi Tanıma Testi, Toronto Aleksitimi Ölçeği ve DSM-5 Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme- Klinisyen Versiyonu uygulanmıştır. Bulgular: Bipolar bozukluk tanılı hastaların sağlıklı kontrollere göre yüzde duygu ifadesi tanıma oranının daha düşük olduğu ve duyguları daha uzun sürelerde tanıdıkları tespit edilmiştir. Ancak yüzde duygu ifadesini daha düşük oranda tanıyanlar ile daha yüksek oranda tanıyanlar arasında işlevsellik, eşik altı depresif ve manik semptomlar ile ilişki saptanmamıştır. Bipolar bozukluk tanılı hastaların sağlıklı gruba göre aleksitimi skorlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yüksek aleksitimi skorlarının, hem işlevsellik ölçütlerinin toplamı ve alt ölçeklerinin skorları ile hem de eşik altı depresif semptomların skorları ile ilişkisi olduğu ve skorlar arasında pozitif korelasyona sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Bipolar bozukluk tanılı hastalarda remisyon dönemlerinde dahi psikososyal iyilik halini sağlamakta zorlandığı ve bu durumun en önemli nedenleri arasında eşik altı belirtilerin yer aldığı bilinmektedir. Yüzde duygu ifadesi tanıma becerisinin ve aleksitiminin işlevselliğe ve eşik altı belirtilere olan etkisini araştıran kısıtlı sayıda çalışma mevcuttur. Çalışmamızda aleksitimi skorlarının bipolar bozukluk grubunda anlamlı derecede daha yüksek olduğu olduğu, daha yüksek eşik altı depresif belirti skorları ve daha düşük işlevsellik skorları ile de ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yüzde duygu tanıma ifadesi ele alındığında ise bipolar tanılı hasta grubunda kontrol grubuna göre daha az doğrulukta tanımlayabildiği ve daha uzun sürelerde tanımlayabildiği saptanmıştır ancak yüzde duygu ifadesi tanımlanın işlevsellik ve eşik altı belirtiler ile direkt bir ilişkisi bulunmamıştır. Bu eksikliğin kişilerin günlük yaşamında daha dolaylı yollar ile işlevselliği ve eşik altı semptomlarını etkileyebileceği sonucu öngörülmüştür. Bu bilgiler ışığında işlevselliğe ve eşik altı belirtilere aracılık eden etmenlerin daha iyi anlaşılması remisyon hali sağlanmış bipolar bozukluk tanılı kişilerin psikososyal iyilik halini sağlamayı ve sürdürmeyi kolaylaştıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Bipolar disorder is a chronic psychiatric illness known to adversely affect functionality and social relationships even during periods of remission in patients. In this context, our primary objective is to elucidate the association of facial emotion recognition deficits and alexithymia with functionality and residual symptoms in individuals with bipolar disorder in remission. Method: Our study included 85 patients with bipolar disorder in remission and 85 healthy controls who applied to Erenkoy Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital between April 2023 and September 2023 and agreed to participate in the study. Our study has a cross-sectional and analytical design. The treatment follow-ups of the patients included in the study were carried out independently of the study by the clinic and polyclinic physician. The participants were administered the Sociodemographic Data Form, Hamilton Depression Rating Scale, Young Mania Rating Scale, Brief Functioning Assessment Scale,Facial Emotion Recognition Test, Toronto Alexithymia Scale, and the Structured Clinical Interview for DSM-5 Disorders-Clinician Version. Results: Patients diagnosed with bipolar disorder have been identified to recognize facial expressions of emotion at a lower rate compared to healthy controls, and to identify emotions over longer durations. No correlation has been found between those who recognize facial expressions of emotion at lower rates and those at higher rates in functionality, residual depressive, and manic symptoms. It has been determined that patients with bipolar disorder have significantly higher alexithymia scores compared to the healthy group. A positive correlation has been established between high alexithymia scores and both the total and subscale scores of functionality measures, as well as the scores of residual depressive symptoms. Conclusion: Patients diagnosed with bipolar disorder struggle to maintain psychosocial well-being even during remission periods, and residual symptoms are known to be among the most significant reasons for this challenge. Studies investigating the impact of facial emotion recognition and alexithymia on functionality and residual symptoms are limited. Our research has identified that alexithymia scores are significantly higher in the bipolar disorder group, correlating with higher residual depressive symptom scores and lower functionality scores. When considering facial emotion recognition, it was found that patients with bipolar disorder identified emotions with less accuracy and took longer to do so compared to the control group; however, no direct relationship was found between facial emotion recognition and functionality or residual symptoms. It is hypothesized that this deficit may indirectly affect functionality and residual symptoms in individuals' daily lives. In light of this information, a better understanding of the factors mediating functionality and residual symptoms is anticipated to facilitate the achievement and maintenance of psychosocial well-being in individuals with bipolar disorder who have achieved a state of remission.