Yüzücülerde diz eklemi pozisyon duyusunun (proprioception) değerlendirilmesi
The evaluation of joint position sense (proprioception) in swimmers
- Tez No: 310087
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KATIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Propriosepsiyon, Vücut Ağırlığının Taşındığı, Vücut Ağırlığının Kısmi Taşındığı, Vücut Ağırlığının Taşınmadığı, Digitalgonyometre, Yüzme, Proprioception, Wieght Bearing, Partial Weight Bearing, Non Weight Bearing, Digitalgonyometre, Swimming
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı üst ve orta düzeyde antrenman yapan yüzücüler ile sedanterler arasındaki diz eklemi pozisyon duyusunu (proprioception) dijital gonyometre (DG) yardımı ile belirlenmesidir. Çalışmaya katılan deneklerde vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB), vücut ağırlığının kısmi taşındığı (PWB) ve vücut ağırlığının taşınmadığı (WB) pozisyonlarında ölçüm alınmıştır.Araştırmaya 10 bayan (yaş ort: 20.0±3.1 yıl) /10 erkek (21.2±3.9 yıl) 20 yüzücü ve 10 bayan ( yaş ort: 21.6±1.3 yıl) / 10 erkek (yaş ort: 23.1±1.1 yıl) 20 sedanter olmak üzere toplam 40 denek gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada dijital gonyometre (DG) kullanılarak üç farklı ölçüm pozisyonunda 30 ? , 45 ? ve 60 ? 'de dominant bacakta eklem pozisyon duyusu ölçümleri incelendiğinde yüzücü ve sedanter gruplarda (cinsiyet farkı gözetmeksizin) vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB) sırtüstü pozisyonda 45° ve PWB 60°'lerde istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (P?0.01). Yüzücü ve sedanter bayan gruplarda vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB) yüzüstü 30°'de istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (P?0.05). Yüzücü ve sedanter erkek gruplarda vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB) yüzüstü 30°, WB ve PWB 60° değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p ? 0,01). Vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB) sırtüstü 30° ve 60°, vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB) yüzüstü 60°, vücut ağırlığının kısmi taşındığı (PWB) 30° ve 45° ile vücut ağırlığının taşındığı (WB) 30° ve 45° pozisyonlarında de ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Ayrıca yüzücü bayan ve erkek grupları arasında vücut ağırlığının taşınmadığı (NWB), vücut ağırlığının kısmi taşındığı (PWB) ve vücut ağırlığının taşındığı (WB) 30?, 45?, 60?'ler istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır (P>0.05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine of the proprioception composed on knee joint of swimmers and sedantaries applying the method of digitalgonyometer. In this study it is aimed that in the positions of weight bearing (WB), partial weight bearing (PWB) and non weight bearing (NWB) proprioception is examined among the participants of the study -the swimmers and sedantaries.Totaly 40 men and women 10 women swimmers (Average age: 20.0±3.1 year), 10 men swimmers (Average age: 21.2±3.9 year), and 10 women sedantaries (Average age: 21.6±1.3 year), 10 men sedanteries (Average age: 23.1±1.1year), have participated in this study as volunteers. According to the results, when the proprioception was examined on dominant leg in three different measurement positions, with 30?,45? and 60? degrees, meaningful differences were identified in favour of swimmers in the position of lie back down non weight bearing (NWB) 45? and partial weight bearing (PWB) 60? degrees (p?0,01). Women swimmers and women sedanteries between meaningful differences were identified in favour of swimmers in the position of lie front down non weight bearing (NWB) 30?and lie back down non weight bearing (NWB) 45? degrees (p ? 0,05). Man swimmers and man sedanteries groups between differences were identified in favour of swimmers in the position of lie front down non weight bearing (NWB) 30?, weight bearing (WB) 60? and partial weight bearing (PWB) 60? degrees (p ? 0,01). However, no meaningful differences were found in the position of non weight bearing (NWB) lie back and face down 60? degrees, partial weight bearing (PWB) 30? and 45?, weight bearing (WB), 30?, 45? degrees. Furthermore women and swimmers between no meaningful differences were found in the position of non weight bearing (NWB), partial weight bearing (PWB) and weight bearing (WB) 30?, 45?, 60? degrees (P>0.05).