Köpeklerde Flunixine meglumine'nin, böbrek rezistif indeks üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the impact of Flunixine meglumine on the kidney resistive index
  1. Tez No: 288948
  2. Yazar: MEHMET FATİH ÖZLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KİBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, Doppler Ultrasonografi, Flunixine meglumin, Köpek, Rezistif İndeks, Dog, Doppler Ultrasound, Flunixine Meglumin, Kidney, Resistive Index
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, Doppler ultrasonografi yardımıyla Rİ ve Pİ değerlerinin tespit edilerek, köpeklerde değişik hastalıkların tedavisinde kullanılan NSAİ ilaçların, böbrek kan akımı üzerindeki etkilerinin araştırılması ve varsa bu etkilerin istatistikî olarak anlamlı olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlandı.Çalışmanın materyalini, melez, 3 - 5 yaş arası ve ağırlıkları 40 ile 60 kg arasında değişen, 12'si erkek ve 8'sı dişi 20 köpek oluşturdu. Köpekler Fluniksin Meglumin gurubu (grup1) ve kontrol grubu (grup 2) olarak 10'arlı iki gruba ayrıldı. Deney grubundaki hasta hayvanlara sağaltım dozunda 5 gün boyunca 2.2 mg/kg, ortalama 2 cc Fluniksin meglumin, kontrol grubuna ise 2 cc serum fizyolojik (plasebo) deri altı (DA) uygulanmıştır.Sonuç olarak; sağaltım amacıyla Fluniksin meglumin (NSAİ) uygulanan köpeklerde, bu ilaçların böbrek kan akımı üzerindeki etkilerine bağlı olarak, Rİ ve Pİ değerlerinde kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görüldü. NSAİ ilaçların böbreklerde damar direnci üzerinde meydana getirdiği değişikliklere bağlı olarak Rİ ve Pİ değerlerinin değiştiği ilaçların sağaltım dozundan fazla ve uzun süreli kullanılmasına bağlı olarak böbrekler üzerinde olumsuz etkileri olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim has been to analyse the impact of NSAID?s on dog?s kidney blood flow used in the treatment of various diseases seen in dogs and to determine the RI and PI values by means of Doppler ultrasound; also, if effects were to be detected, these had to be evaluated according to their significance.The material of this study comprised of 20 crossbreed dogs, of which 12 were male and 8 were female dogs, between 3 to 5 years old; weighing 40 to 60 kg. The dogs were divided into Flunixine Meglumine group and control group, each consisting of 10 dogs. The diseased dogs in the test group were given 2.2 mg/kg Flunixine meglumin, 2 cc on average, subcutaneous for 5 days as the treatment dose.As a result, a significant statistical difference was determined in the RI and PI values of dogs being treated with Flunixine Meglumine (NSAID?s) due to the impacts of these medicines on the kidney blood flow compared with the control group. The NSAID?s were found to have changed the RI and PI values due to the changes they have caused on the vein/blood vessel resistive. It is thought that these medicines could have negative effects/ impact on kidneys if they were to be used more than the usual treatment dose.