Farklı zeminlerde uygulanan pliometrik antrenman programının voleybolcularda sıçrama kapasitesine etkisi
The determine of effect of plyometrics training program applied on different floors on the jumping capacity of volleyball players
  1. Tez No: 288952
  2. Yazar: ÖZKAN ÇİMENLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜRMÜZ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Voleybol, Pliometrik Antrenman, Dikey Sıçrama, Yatay Sıçrama, Volleyball, plyometrics training, vertical jump, vertical jumps
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, farklı zeminlerde uygulanan pliometrik antrenman programının voleybolcularda sıçrama kapasitesine etkisini belirlemek amacı ile yapıldı.Araştırmaya, 18-24 yaş aralığında aktif olarak voleybol oynayan toplam 36 voleybolcu gönüllü olarak katıldı. 8 hafta süre ile uygulanan pliometrik antrenman programına katılmayan 12 voleybolcu kontrol grubunu, 8 hafta süre ile parke zeminde uygulanan pliometrik antrenman programına katılan 12 voleybolcu deney P grubunu ve 8 hafta süre ile sentetik zeminde uygulanan pliometrik antrenman programına katılan 12 voleybolcu ise deney S grubunu oluşturdu. Antrenmanlara başlamadan önce her üç guruptan da birinci ölçümler alındı. Deney P ve deney S guruplarına 8 hafta süre ile haftada 3 gün pliometrik antrenman programı uygulandı. 8 hafta süre ile uygulanan pliometrik antrenmanlar sonucunda deney guruplarından ve kontrol gurubundan ikinci ölçümler alındı. Ölçümler arası farkın belirlenmesinde paired samples t test, gruplar arasında farkın belirlenmesinde ise varyans analizi uygulandı.8 hafta süre ile uygulanan pliometrik antrenmanın programının sonunda deney grupları ile kontrol grubu karşılaştırıldığında, dikey sıçrama ve yatay sıçrama parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p0,05).Sonuç olarak, düzenli olarak uygulanan pliometrik antrenmanların voleybolcularda sıçrama kapasitesine olumlu bir etki sağladığı gözlenirken, zemin faklılıkların voleybol sporunda, sıçrama kapasitesine olumlu bir etki yapmadığı bulgularımızda görülmektedir. Voleybolda pliometrik antrenmanların sıçrama kapasitesine olumlu etkilerinin olduğu fakat zemin farklılıklarının önemli olmadığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine the effect of plyometrics training program applied on different floors on the jumping capacity of volleyball players.36 volleyball player aged between 18-24, who plays volleyball actively, participated in the study voluntarily. 12 volleyball players who did not participate in the plyometrics training program applied during 8 weeks form the control group and 12 volleyball players who participated in the plyometrics training program applied during 8 weeks and on parquet floor form the experimental group P and 12 volleyball players who participated in the plyometrics training program applied during 8 weeks and on synthetic floor form the experimental group S. The first measurements were obtained from all three groups before the start of training. Plyometrics training program was applied to the parquet and synthetic floor groups 3 days a week during 8 weeks. Second measurements were taken as a result of 8 week-plyometrics training program. To determine difference among measurements paired sample t test and to compare group?s variance analysis were used.When the experimental groups and control group were compared at the end of the 8 week-plyometric training program a significant difference was found in horizontal and vertical jumping parameters (p0.05)As a result, plyometric training programs applied regularly affected the jumping capacity of volleyball players positively but it is clear in our finding that different floors did not affect the volleyball sport and jumping capacity. We think that plyometric training has a positive effect on jumping capacity but the difference between floors is not important.