Farklı tip ve özellikteki iyon odalarının penumbra flatnes ve simetri değerlerinin dozimetre ölçümlerine etkisinin incelenmesi
Investigation of effetcs of different type and characteristics of ionization chambers by penumbra symmetry and flatness values on dosimetry measurements
- Tez No: 288953
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İyon odası, penumbra, flatnes, simetri, katı ve su fantomu dozimetri sistemi, İonization chamber, penumbra, flatness, symmetry, solid and water phantom dosimeter systems
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Radyoterapi de, yüksek enerjili foton ışınları, doz profillerinden elde edilen penumbra, flatnes, simetri ve yüzde derin doz gibi dozimetri parametreleri göz önüne alınarak kullanılmaktadır. Bu çalışma, radyoterapi dozimetrik kalite kontrollerinde kullanılan iyon odalarının doz ölçümlerini karşılaştırarak daha hassas sonuçlar veren iyon odalarını belirlemek amacıyla deneysel olarak yapıldı.Bu çalışma da, Siemens Primus Lineer Hızlandırıcı cihazının 6 MV ve 18 MV foton enerjileri için, katı ve su fantomunda, farklı tipte iyon odalarıyla elde edilen doz profillerinden yararlanarak, % 80 - % 20 doz aralığındaki fiziksel penumbra, flatnes ve simetri değerlerinin ölçümü yapıldı. Katı ve su fantomunda her bir tip iyon odası için, penumbra, flatnes ve simetrinin yapılan ölçümler sonucunda, enerji ve derinlik arttıkça, lateral saçılmaların artması nedeniyle arttığı görüldü. Penumbra, flatnes ve simetri değerleri üç tip iyon odasıyla ölçüldü ve karşılaştırıldı. Sonuç olarak, hem katı hem de su fantomunda, 0.125 cc' lik iyon odası kullanılarak elde edilen penumbra genişlikleri, 0.6 cc farmer ve markus tipi iyon odalarıyla elde edilenlerden daha düşük, markus tipi iyon odası kullanılarak elde edilen flatnes ve simetri değerleri ise, 0.125 cc ve 0.6 cc farmer tipi iyon odalarıyla elde edilenlerden daha düşük çıktı.Cihazın maksimum doz derinliği (d ) değerlerinin üç tip iyon odasının ölçümü sonucunda, maksimum fark, 18 MV enerji değerinde markus tipi iyon odasıyla ölçüm sonucu % 3 daha az bulundu. 6 MV ve 18 MV'de cihazın % DD değerleriyle BJR Supplement 25 raporu arasında % 1 fark görüldü. İlave olarak penumbra, flatnes ve simetri dozimetrik değerleri, The American Association of Physicist in Medicine (AAPM) protokolüne göre tolerans sınırları içinde bulundu.
Özet (Çeviri)
In radiotherapy, photon beams with high energy are used in considering the penumbra obtained by means of profiles, flatness, symmetry and dosimetry parameter such as percentage depth dose. This study was performed experimentally to determine the ionization chambers with more accurate results by comparing dose measurements of ionization chambers used in radiotherapy dosimetry quality assurance.In this study, for 6 MV and 18 MV photon energies of lineer acceleratör devices with dose profiles that obtained different by ionization chambers about % 80 - % 20 dose range physical penumbra, flatness and symmetry values have been measured. In solid and water phantom, for each ionization chambers, as a result of made measurement, it is seen that due to increase energy and depth because of increase lateral scattering the penumbra, flatness and symmetry increased. By measured and compared, by means of three type ionization chambers of the penumbra, flatness and symmetry values. As a result, the witdhs of penumbra measured by using 0.125 cc ionization chamber is lower than values is that obtained 0.6 cc farmer and markus type ionization chambers, the value of flatness and symmetry measured by using markus type ionization chamber is lower than value is that obtained 0.125 cc and 0.6 cc farmer type ionization chambers.In 6 MV and 18 MV , maximum different between The BJR Supplement 25 Report with % DD values of the device has been seen % 1. For d values of the devices, as a result of three type ionization chamber measurements, maximum different obtained, less with % 3 tolarence by using the markus type ionization chamber in 18 MV energy values. In additional, the dosimetric values of the penumbra, flatness and symmetry found in the tolerance zone according to American Association of Physicist in Medicine (AAPM) .