Bipolar bozukluk tanılı kadınlarda perinatal dönemde epizod riski ve ilişkili faktörler
Episode risk and related factors in the perinatal period in women with bipolar disorder
- Tez No: 948289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İKBAL İNANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Perinatal Dönem, Gebelik, Doğum Sonrası, Epizod Riski, Bipolar Disorder, Perinatal Period, Pregnancy, Postpartum, Episode Risk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada psikiyatri kliniğine başvurmuş Bipolar Bozukluk (BB) tanısı almış kadın hastalarda perinatal dönemde (gebelik ve doğum sonrası) duygudurum epizodu geçirme riski ve bu riskle ilişkili klinik faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya 2024 yılı Ağustos-Aralık ayları arasında kliniğimize başvuran, en az bir gebelik geçirmiş ve DSM-5 kriterlerine göre BB tanısı almış, 262 kadın hasta dahil edildi. Hastalara Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği ve Young Mani Derecelendirme Ölçeği uygulanarak ötimik hastalarla çalışmaya devam edildi. Sosyodemografik verilerin ve hastalığa ait klinik özelliklerin elde edilmesi amacıyla Sosyodemografik Veri Formu uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 262 kadından 195'inin (%74,4) en az bir perinatal dönemde duygudurum epizodu geçirdiği, hastalık başlangıç yaşlarının daha erken olduğu, daha fazla sayıda depresif epizodlarının ve intihar girişimlerinin olduğu bulundu. 195 hastanın 506 gebeliğinin yaklaşık %50'sinde perinatal dönemde epizod yaşandığı, bunların yaklaşık %75'inin ilaçla ve yaklaşık %40'ının hastanede yatarak tedavi gördüğü belirlendi. Kürtajla sonuçlanan gebeliklerinin %30'unda ve abortusla sonuçlanan gebeliklerinin %20'sinde epizod geliştiği, canlı doğumla sonuçlanan 398 gebeliğin ise %22,4'ünde gebelikte, %47,5'inde postpartum dönemde epizod yaşandığı bulundu. Gebelik öncesi son 6 ayda ilaç kullanımı ve gebelik öncesi son epizodla ile gebelik arasındaki sürenin kısalığının gebelikte epizod geçirme ile ilişkili olduğu belirlendi. Gebelikte ilaç kullanımı ve gebelikte epizod geçirmenin doğum sonrası epizod ile ilişkili olduğu belirlendi. Sonuç: Bipolar Bozukluk tanılı kadınlarda perinatal dönem, özellikle doğum sonrası ilk haftalar, epizod gelişimi açısından yüksek riskli bir dönemdir. Bu çalışma hastalık başlangıç yaşı ve depresif epizotların perinatal dönemde epizod görülmesi ve gebelik döneminde epizod geçirmenin doğum sonrası epizod görülmesi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Perinatal dönemde epizod riskini artıran faktörlerin tanımlanması ve gebe hastaların takibinde bu faktörlerin gözönünde bulundurulması önemlidir. Ayrıca psikoeğitim ve sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi kadınlar açısından farklı birçok etkenin rol aldığı perinatal süreçlerin daha kolay atlatılmasına yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aims to investigate the risk of experiencing mood episodes during the perinatal period (pregnancy and postpartum) and the clinical factors associated with this risk in female patients diagnosed with Bipolar Disorder (BD) who have presented to a psychiatry clinic. Method: A total of 262 women who had experienced at least one pregnancy and were diagnosed with BD according to DSM-5 criteria between August and December 2024 were included in the study. The Hamilton Depression Rating Scale and the Young Mania Rating Scale were administered, and only euthymic patients were included for further evaluation. A Sociodemographic and Clinical Data Form was used to collect sociodemographic characteristics and illness-related clinical features. Results: Among the 262 participants, 195 women (74.4%) experienced at least one mood episode during the perinatal period. These women had an earlier age of illness onset, a higher number of depressive episodes, and more frequent suicide attempts. Approximately 50% of the 506 pregnancies among these 195 women were associated with perinatal mood episodes. About 75% of these episodes were treated with medication, and nearly 40% required hospitalization. Mood episodes occurred in 30% of pregnancies ending in elective abortion and 20% of those ending in spontaneous abortion. Among the 398 pregnancies resulting in live births, 22.4% were associated with episodes during pregnancy, while 47.5% experienced postpartum episodes. The use of medication in the 6 months prior to pregnancy and a shorter interval between the last pre-pregnancy episode and conception were found to be associated with mood episodes during pregnancy. Furthermore, both medication use and mood episodes during pregnancy were related to the occurrence of postpartum episodes. Conclusion: The perinatal period, particularly the first weeks postpartum, represents a high-risk window for mood episode recurrence in women with BD. This study highlights the association between earlier illness onset, depressive episodes, and the presence of mood episodes during pregnancy and the postpartum period. Identifying the factors that increase episode risk in the perinatal period and considering these during the follow-up of pregnant women is essential. Additionally, strengthening psychoeducation and social support mechanisms may help women better cope with the challenges of this critical period.