Üniversite çalışanlarında obezite sıklığı ve etkileyen faktörlerin araştırılması (Dumlupınar Üniversitesi örneği)
Researhing obesity freguency at university staff and the factors that have effect an it (Dumlupinar Üniversity case).
  1. Tez No: 289038
  2. Yazar: MEHMET TAZE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Sıklık, Beslenme, Fiziksel Aktivite, Obesity, frequerce, nutrition, physical activity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma Dumlupınar Üniversitesinde 2008-2009 Eğitim Öğretim Yılında Nisan 2009 - Haziran 2009 tarihleri arasında Rektörlüğe bağlı merkez ve ilçelerdeki birimlerde çalışan 376 kişi katılmıştır. Bunlardan 127'si, öğretim üyesi ve öğretim elemanı, 133'ü genel idari hizmetleri, 20'si yardımcı hizmetler, 12'si sağlık hizmetleri, 29'u teknik hizmetler, 36'sı güvenlik hizmetleri ve 19'u da diğer meslek gruplarında görev yapmaktadırlar.Verilerin düzenlenmesinde MS Excel tablolama paket programı ve istatistik analizler için SPSS 16 istatistik paket programı kullanıldı. Tüm istatistik analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edildi.Test sonuçlarına göre obeziteye etki eden faktörler arasında; cinsiyet, yaş, medeni durum, meslek, gelir durumu, gece atıştırma alışkanlığı, yemek tüketim hızı, diyet yapma durumu, günlük kalori alımı, sportif faaliyet durumu, günlük hareketlilik durumu, önemli ve anlamlı bulunmuştur(P0.05).
Özet (Çeviri)
In this study 376 workers, who work at rectorship un its of Kütahya Dumlupınar University in the city centre and townsin 2008 ? 2009 Educational year between April 2009 and June 2009, attended. Of these workers, 127 are associates and instructors, 133 work at general administrative services, 20 work at assistant services, 12 work at health services, 29 work at tecnical services, 36 work at security services and 19 work at other occupation groups.In the organization of data, MS Excel tabulation packet program; and for the statistical analyses SPSS 16 statistics packet program have been used. In all statistical analyses, signifance level was accepted as 0.05.According to the test results, among the factors that affected the obesity, sex, age, marital status, occupation, income, habit of eating at night, eating speed, being ona diet, daily calory taking, status of doing sports, and occupational mobility have been found important and meaningful (P0.05).