Müsabakalarda kaybeden takımların müsabaka öncesi ve sonrası stres düzeylerinin ölçülmesi
Measuring of stress levels of lost teams at competitions
  1. Tez No: 289037
  2. Yazar: AHMET SAİM SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Futbol, Başlangıç Düzeyi, Direnme Düzeyi, Tükenme Düzeyi, Stress, Football, Starting Level, Against Level, Hazard Level
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Son yıllarda spor alanında yapılan pek çok akademik çalışma, sporun eskiden bilindiği gibi sadece bir oyun olarak değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi, bir toplumsal fenomen ve insanın yeme, içme gibi bir temel ihtiyacı olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmalar ayrıca, sportif faaliyetlerin bireysel yararları ve toplumsal yararları üzerinde de durarak, toplumun bütünü için gerekli olan bir bilim dalının tanınmasına katkıda bulunmuşlardır. Sporda ortaya konan bu saygın ve prestijli ortam, bireyler üzerindeki etkileri üzerinde pek çok araştırmanın da yapılmasına olanak vermiştir. Bu alanlar özellikle şiddet, saldırganlık, kaygı gibi bireyleri etkileyen önemli konular olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konulardan en önemli olanların başında stres gelmektedir. Stres toplumda bir noktaya kadar üretkenliği ve yeteneği tetikler gibi gözükse de, esasen psikolojik olarak birey üzerinde çok kötü etkileri olan, hatta ölümle bile sonuçlanan türleri olan önemli bir olgudur. Sporda, özellikle futbolda oyunun ana kurgusu kazanma üzerine kurulmuşken, futbolda stres düzeyinin varlığı elbette beklenen bir olgudur. Bu anlamda en fazla stresin kaybeden takımın oyuncuları üzerinde olduğunu belirtebiliriz. Futbolcularımızı tehdit eden bu bireysel sorunun kökenlerinin bulunması ve çözüm önerilerinin getirilmesi şüphesiz bu alanda yapılacak olan iyileştirme çalışmalarına katkıda bulunacaktır. Bu nedenle bu araştırmada futbol müsabakaları öncesinde ve sonrasında, müsabakayı kaybeden takım oyuncuları üzerinde anket uygulaması yapılarak, sporcuların müsabaka öncesi ve sonrası stres düzeylerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Kütahya ili ve ilçelerinde oynanan 2008-2009 dönemlerinde oynanan üçüncü lig futbol müsabakalarındaki takım oyuncuları üzerinde anket uygulaması yapılmıştır. Anket sonuçlarının analizinden elde edilen bulgular göstermiştir ki futbol müsabakalarında kaybeden takımların stres düzeyleri oldukça yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, many academic research performed at sport area has showed that sport is not only a game, but it is also requirement of human like eating and drinking and it is a life style or a social phenomen. These researches also have been contributing to introduction of a science branch needed by all individuals of sociality by expressing profits of sport on individuals and sociality. This respectful and prestiged media at sport lead to many research on effects of sport on individuals. These topics are especially violance, aggressiveness, weorry, etc. Most important of them is stress. Although stress is seen to provide productivity and abilities at a level, in fact it has many hazardous effects an deven it has some types that may cause deaths. In sport, especially in football, main fiction of game is constructed to winning, and it is not suprising to find stress in football. In this respect, we can say that stress level of lost team is higher. Finding of reasons of this individual problem and its solution ways of course contribute to rehabilitation Works at this area. For this reason, in this research, it is aimed to evaluate stress levels of lost team players by subjectng them to survey before and after the game. In the research, 3nd football league teams playing at Kutahya city and their players were subjected to survey. Results of analysis has shown that stress levels of lost team players were very high.