Diyabetik ayak ülserlerinde iloprost (prostosiklin analoğu) kullanımının endotel fonksiyonları ve tedavi sonuçlarına etkileri
The effects of iloprost (a prostocycline analogue) on the endothelial dysfunction and clinical outcomes in diabetic foot ulcers
- Tez No: 193050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Ateroskleroz, Ayak ülseri, Periferik arter hastalığı, Endotel disfonksiyonu, İloprost, Diabetes, Atherosclerosis, Foot ulcer, Peripheric Arterial Disease, Endothelial Dysfunction, İloprost
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Diyabetik Ayak Ülserlerinde ?İloprost? (Prostosiklin Analoğu) KullanımınınEndotel Fonksiyonları ve Tedavi Sonuçlarına EtkileriEndotel disfonksiyonu ve ateroskleroz, diyabetik hastalarda sık görülenproblemler olup zamanla ilerleyerek dokularda iskemiye sebep olabilir. Özelliklediyabetik ayak ülserli hastalarda, periferik arter hastalığına bağlı kritik düzeyde iskemiön plandaysa, amputasyonlara kadar giden klinik durumlar gelişebilir. Bu durumdarevaskülarizasyonun sağlanması oldukça önemlidir. Ancak her hastanın durumuvasküler cerrahi ve/veya anjiyoplasti için uygun olmayabilir.Bu çalışmada, iskemi belirti ve bulgularının ön planda olduğu ancakrevaskülarizasyonun sağlanamadığı diyabetik ayak ülserli hastalara, 10 gün süreyle(0,5-2ng/kg/dk infüzyon hızıyla) iloprost (prostosiklin analoğu) tedavisi verdik.Tedavinin endotel fonksiyonlarına ve klinik sonuçlara etkisini araştırdık.Çalışmaya 60 hasta (36 erkek ve 24 kadın, yaş ortalaması 61,8 ± 9.2) ve 15sağlıklı birey (9 erkek ve 6 kadın, yaş ortalaması 60,7 ± 9,1) alındı. Hastalardan 30'unailoprost tedavisi verildi. Diğer 30 hastaya iloprost verilmedi ancak iloprost dışında aynışekilde tedavi edildi. İloprost tedavisi öncesi ve sonrasında (10.gün ve 1.ayda) hastalarve sağlıklı bireylerin endotel fonksiyonları, brakiyal arter FMD (Flow MediatedDilation) yöntemiyle değerlendirildi. Her iki tedavi grubu hastane yatış süreleri,antibiyotik kullanım süreleri ve amputasyon oranları açısından karşılaştırıldı. Diyabetikhastalarda, iloprost tedavisi öncesinde, sağlıklı bireylerden farklı olarak endoteldisfonksiyonu saptandı (P = 0.02). On günlük iloprost tedavisi sonrası ve özellikletedavinin 1. ayında endotel fonksiyonlarında olumlu düzelmeler görüldü (P = 0.002).İloprost tedavisi alan grupta hematolojik ve biyokimyasal parametrelerde ek birdüzelme gözlenmez iken, hastane yatış süresinde (P = 0.390), antibiyotik kullanımsürelerinde (P = 0.276) ve amputasyon oranlarında (P = 0.097) istatistiksel olarakanlamlı olmasa da klinik olarak iyileşmeler gözlendi.Sonuç olarak iloprost tedavisi, periferik arter hastalığı ve kritik düzeyde iskemisiolan ancak revaskülarizasyonun mümkün olmadığı diyabetik ayak ülserli hastalarda,tedavi sonuçlarını olumlu yönde etkileyebileceği kanısındayız. Ancak klinik sonuçlaraetkisini daha net olarak ortaya koyabilmek için daha büyük hasta gruplarını içerençalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The Effects of Iloprost (A Prostocycline Analogue) On the EndothelialDysfunction and Clinical Outcomes in Diabetic Foot UlcersEndothelial dysfunction and atherosclerosis are frequent pathologies seen amongdiabetic patients and may progressively lead to tissue ischemia. Especially, if there is anischemia at a critical level secondary to peripheric arterial disease in patients withdiabetic foot ulcers, clinical pictures even evolving to amputations may be encountered.In this situation, it is quite important to provide revascularization. But, all of the patientsmay not be suitable for vascular surgery and/or angioplasty.İn this study, we gave iloprost (Prostocycline analogue) with an infusion rate of0.5-2 ng/kg/min for 10 days to patients with diabetic foot ulcers who can?t berevascularized while having serious signs and symptoms of ischemia and studied it?seffects on endothelial dysfunction and clinical outcomes.Sixty patients (36 male, 24 female, with mean age of 61,8 ± 9,2) and 15 healtycontrols (9 male, 6 female, with median age of 60,7 ± 9,1) are included in our studyWhile iloprost was given to 30 of patients, others were treated in a same manner otherthan iloprost. Before and after treatment (10th day and 1st month), endothelial functionsof patients and healty controls were evaluated with brachial arterial FMD (FlowMediated Dilation) method. Two groups were compared for hospitalization period,duration of antibiotherapy and amputation rates. Being different from healthy controls,endothelial dysfunction was detected in diabetic patients before iloprost treatment(P=0.276). After 10 days of treatment with iloprost and especially in the first month oftreatment, favourable improvements were observed in endothelial functions (P=0.002).İn iloprost group, no additional improvement was seen in hematologic and biochemicalparameters while hospitalization period (p=0.390), duration of antibiotherapy (p=0.276)and also amputation rates (p=0.097) were improved although not significantstatistically.In conclusion, we feel that, for patients with peripheric arterial disease at acritical level of ischemia and not applicable for revascularization, iloprost treatmentmay have positive effects on clinical outcomes. Further large group studies are neededto elicit the effects of iloprost to clinical results.