Boyun cerrahisi sonrası adezyonların önlenmesinde simvastatinin rolü
- Tez No: 289111
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN İÇÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Simvastatin, postoperatif adhesion
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç : Postoperatif adezyonlar cerrahi sonrası en sık görülen komplikasyonlardır.Peritoneal travma postoperatif adezyonların temel sebebidir . Postoperatif adezyonların önlenmesinde altın standart bir teknik bulunmamaktadır. Cerrahi esnasında nazik disseksiyon , yeterli hemostaz , yabancı cisimlerin giderilmesi , enfeksiyondan kaçınılması, termal hasarın önlenilmesi adezyonların azaltılmasında en etkili yöntemler olarak gözükmektedir. Birçok klinik ve deneysel çalışmada adezyonların önlenmesinde nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, heparin , opioidler, kemokinler, hiyaluronik asid ve karboksimetil selüloz içeren fizikbariyerler kullanılmıştır. Statinler bu amaçla kullanılan ajanlardan biridir. Bu çalışmada statin ailesinden olan simvastatinin fibrinolitik kaskada olan etkisinden yararlanılarak boyun cerrahisi sonrası adezyon gelişiminin önlenmesine katkısı , yapılan hayvan deneyleri ile ortaya konulmaya çalışılmıştır.Gereç ve Yöntem : Çalışmada 66 adet Wistar Albino sıçan kullanılmıştır. Sıçanların 22 tanesinde operasyon lojuna serum fizyolojik , 22 tanesinde yüksek doz ve 22 tanesinde de düşük doz simvastatin uygulanmıştır. Sıçanlar postoperatif 1 . hafta ? 1 . ay ? 3 . ay tekrar explore edilmiş ve kan TGF ?beta düzeyleri , makroskopik olarak adezyon dereceleri ve alınan doku örneklerinde de mikroskopik olarak adezyon gelişim düzeyleri saptanmıştır.Bulgular : Kan TGF-beta düzeyleri karşılaştırıldığında 1. haftada gruplararasında belirgin fark bulunmazken 1. ayda düşük doz simvastatin uygulanan , 3. ayda serum fizyolojik uygulanan grupta değeri diğer gruplara göre oldukça yüksek bulunmuştur. Durum simvastatin lehine görünmektedir.Makroskopik olarak görülen adezyonlar derecelendirilmiştir. 1. haftada yüksek doz simvastatin grubunda daha yüksek derecelerde adezyon saptanırken 1. ve 3. ayda beklenildiği gibi serum fizyolojik grubunda daha yüksek dereceli yani daha çok adezyon saptanmıştır. Bu durum istatistiksel olarak da anlamlıdır ve simvastatinin adezyon önlemedeki sözü edilen etkisini desteklemektedir.Mikroskopik değerlendirmede 1 . hafta adezyon oluşumunda rol alan inflamatuvar hücreler daha fazla saptanmıştır. Bu durum literatürde belirtildiği gibidir. Sonuçların en iyi olduğu dönem ise her üç grup için de 3. aydır. 1 . ayda sonuçlar 1 . haftadan daha iyidir. Düşük doz simvastatin grubu ise sonuçların en iyi olduğu gruptur. Genel bakıldığında ise serum fizyolojik uygulanan grupta inflamatuvar reaksiyonun daha yoğun olduğu görülmektedir.Sonuç : Bu çalışmada simvastatinin postoperatif adezyonların önlenmesinde etkili olduğu gösterilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler literatür ile uyumludur . 1 . hafta adezyonun en yoğun olduğu dönemdir. İnflamasyon gittikçe azalmakta ve 3 . ayda en düşük düzeye inmektedir. Simvastatin grupları kendi içinde karşılaştırıldığında düşük doz uygulanan simvastatin ile yüksek doza göre daha başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Postoperatif adezyonların önlenmesi konusunda henüz yeterince veri yoktur.Anahtar kelimeler : Simvastatin ,postoperatif adezyonlar
Özet (Çeviri)
Background: Postoperative adhesion formation is the most frequent complication of abdominal surgery. Surgical trauma to the peritoneum is the main reason of postoperative adhesion formation. There is no gold standard method to prevent postoperative adhesions. The most effective means of limiting adhesions is surgical technique, which includes gentle tissue handling, gentle dissection, adequate hemostasis, avoidance of extensive thermal injury, adequate irrigation, avoidance of foreign bodies (such as powdered gloves and non-absorbable suture materials), and prevention of infection are most effective methods for preventing surgıcal adhesıons. İn clinical and experimental studies for preventing adhesions, antimicrobials, nonsteroidal anti-inflammatory drugs, heparin, opioids, chemokines, and physical barriers, such as the combination of hyaluronic acid and carboxymethylcellulose are used. Statins are one of the drug groups which used to decrease adhesion formation. In this study we used simvastatin for decrease postoperative adhesion after neck surgery because of their fibrinolitic effects?.Materials and Method: The study was performed in 66 Wistar albino rats divided into 3 groups. Peroperatif %0,9 NaCI was applied to operation field for 22 of rats. Low dose simvastatin was applied to operation field for 22 rates and high dose simvastatin was applied for 22 rats. Rats were reoperated in 1th week, 1th mounth and 3 th mounth and blood TGF ? beta level macroscopic adhesion degrees and microscopic adhesion levels was calculated.Results: When we compare with TGF-beta levels , first week there was not found any difference in each groups. But TGF-beta levels were high than other groups in low dose simvastatin in first mounth and %0.9 NaCI group in 3th mounth. When compare with macroscopic adhesion levels each other, there was found more higher degrees in high dose simvastatin group in 1 th week and % 0,9 NaCI group in 1 th & 3 th mounth .This is meaningful as statisticly and it support that simvastatin has fibrinolitic effect. İnflamatory cells are determined more than in 1 th(yerine first hep) week with microscopic assessment. The best results are in 3 th mounth for all groups. The group which results are the best is low dose simvastatin group. Generally, inflamatoru reaction is more intensive in % 0.9 NaCI group.Conclusion:İn this study ,we showed that simvastatin is effective decrease adhesion formation. This studys? data is same as litarute . 1th week is the highest intensive adhesion period.İnflamation level is in the lowest degree in 3 th mounth. When we compared the low and high dose simvastatin group we saw that low dose simvastatin is more sucsessfull.İn thus we need more study in this subject.