Dirençli epilepsili hastalarda iktal kardiyak değişikliklerin belirlenmesi
Determination of cardiac changes in refractory epilepsy patients during ictal period
  1. Tez No: 289129
  2. Yazar: EBRU KOLSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SERDAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Kalp, SUDEP, Epilepsy, Heart, SUDEP
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Epilepsi hastalarında otonomik disfonksiyon ve kalp hızı değişkenliğindeki bozulma birçok çalışmada gösterilmiştir. Ancak çocukluk çağında bu konuyla ilgili yapılmış çalışmalar çok azdır.Çalışmamıza hasta grubu olarak 20 dirençli epilepsi hastası, kontrol grubu olarak da 20 sağlıklı çocuk ve 20 de iyi kontrollü epilepsi hastası dahil edildi. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Bütün olgular otonomik fonksiyonları değerlendirmek amacıyla kalp hızı değişkenliği için holter EKG monitorizasyonla, QTC dispersiyonu için ise 12 kanallı EKG ile değerlendirildi. Aynı zamanda dirençli epilepsi hastaları nöbet sırasında da holter EKG monitorizasyonla değerlendirildi.On yedi nöbet aktivitesinden 3 tanesinde sinuzal taşikardi 1 tanesinde de T dalgası inversiyonu gözlendi. Çalışma grubunda kontrol gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla bozuk QTc dispersiyonu izlendi. Çalışma grubunda kalp hızı değişkenliğinin belirgin olarak baskılandığı ve parasempatik aktivitenin bozulduğu izlendi. Kontrollü epilepsi grubunda da sağlıklı kontrol grubuna göre benzer farklılıklar olma eğiliminde olduğu halde çalışma grubunda olduğu kadar istatistiksel fark yoktu. Nöbet öncesi ve nöbet sırasında değerlendirilen kalp hızı değişkenliklerinde ise sempatik aktivite artmış olarak bulundu.Sonuç olarak parasempatik aktivitedeki bozulmanın epilepsinin şiddetiyle doğru orantılı olarak değiştiği izlenmiştir. Epilepsi hastalarında parasempatik aktivite bozulduğu için nöbet esnasında artan sempatik aktivitenin dengelenemediği ve bunun da SUDEP'e neden olabileceği düşünülmüştür. Bu sonuçlar gelecekte kalp hızı değişkenlerinin nöbet habercisi olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Autonomic dysfunction and deteriotion at heart rate variability in patients with epilepsy have been demostrated in many studies. However very few studies in childhood have been made on this issue.Our study included 20 refractory epilepsy patient as study group, 20 good controlled epilepsy and 20 healthy children as control groups. There was no statiscally signifiant difference in age and gender between groups. All subjects were evaluated with Holter ECG monitorization for heart rate variability and with 12 leads ECG for QTc dispersion to asess autonomic functions. Also patients with refractory epilepsy were evaluated with holter ECG monitorization during seizures.Three sinusal taschycardia and one T wave inversion was observed during 17 seizure activity. Study group have statiscally signicant more pathologic QTc dispersion than the control groups. Heart rate variability was significantly supressed and deterioration in the parasympathetic activity was observed in the study group. Also good controlled epilepsy group had tend to the same difference between healthy group, it was not as statiscally significant as study group. Heart rate variability during and before seizures were also evaluted and increased sympathatetic activity was found.As a result we thought that deteriotion in parasympathetic activity was directly proportional with the severity of the epilepsy. It can be thought that patients with refractory epilepsy have inability to cope with increased sympathetic activity during seizures because of corrupted parasympathetic activity and this can cause to SUDEP. Perhaps heart rate variability arising prior to seizures can be used as alert for seizures in the future