Farklı kök kanal dolgu maddelerinin çözünürlüklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of solubility of different root canal sealing materials
  1. Tez No: 289174
  2. Yazar: EMRE BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DALAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çözünürlük, katı kanal dolgu maddeleri, retreatment, solvent, yarı katı kanal dolgu maddeleri, Retreatment, semisolid root canal sealing materials, solid root canal sealing materials, solubility, solvents
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Biz bu in vitro çalışmada, iki farklı kon materyali ve beş farklı kanal patının farklı solventlerdeki çözünürlüğünü değerlendirmeyi amaçladık. Bu çalışmada, güta perka ve Resilon katı kanal dolgu materyalleri ve AH Plus, Real Seal SE, MTA Fillapex, Tubli Seal ve Acroseal yarı katı kanal dolgu materyallerinin çözünürlükleri kloroform, ökaliptol ve Endosolv E solventleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Yüksekliği 2mm. ve çapı 8mm. olan 630 adet paslanmaz çelik kalıplar hazırlandı ve bu kalıpların boş ağırlıkları 0,00001 hassasiyeti olan terazide tartıldı Bu kalıplar 7 gruba (katı kanal dolgu materyalleri için iki grup ve yarı katı kanal dolgu materyalleri için beş grup) ve sonrasında solventler içerisinde 2, 5 ve 10 dk. bekletilmek üzere üç subgruba daha ayrıldı. Gruplar şu şekildedir: Grup A: Güta perka, Grup B: Resilon, Grup 1: AH Plus Jet patı, Grup 2: Real Seal SE patı, Grup 3: MTA Fillapex patı, Grup 4: Tubli Seal patı, Grup 5: Acroseal patı. Belirtilen gruplardaki dolgu maddeleriyle doldurulan kalıplar tekrar tartıldı ve ortalama değerleri ? m1? değeri olarak kaydedildi. Her grup, test solventleri (kloroform, Endosolv E, ökaliptol) içerisinde 2, 5 ve 10 dk lık zaman periyotlarında bekletildi. Örnekler, solüsyondan çıkartıldı, kurulandı ve tekrar tartıldı. ?m2? değerleri elde edildi. Çözünürlük değerleri ISO 6876 standartlarında belirtilmiş olan formülle hesaplandı. Değerlerin istatistiksel analizi Benferonni düzeltmeli Kruskal Wallis testiyle yapıldı. Çözünürlük i bulgularımıza göre; değişik tip kök kanal dolgu maddelerinin kullandığımız solventlerde çözünürlükleri arasında anlamlı farklılıklar vardır. Resilonun tüm solventlerde 10 dk daki çözünürlük değeri en yüksektir, 2 ve 5 dk lar arasında istatistiksel bir fark yoktur. Resilon tüm zaman periyotlarında en fazla kloroformda çözünmüştür (p < 0,001) ve 2 dk da % 20, 5dk da % 32, 10dk da % 53 oranında çözünmüştür. Kloroform grubunda ise 2, 5 ve 10. dk lık zaman periyotlarında güta perkadan daha fazla çözünürlük göstermiştir. Güta perkanın tüm solventlerdeki çözünürlüğü süre arttıkça artış göstermiştir. Güta perka, 2dk hariç diğer zaman periyotlarında en fazla kloroform içinde çözünmüştür. Ökaliptol ve Endosolv E gruplarının 2, 5 ve 10. dk lık zaman periyotlarında güta perka Resilondan daha fazla çözünürlük göstermiştir. Ökaliptol solventinde 2dk da :% 4, 5dk da % 7, 10 dk da % 9 oranında çözünürken, Endosolv E solventinde 2 dk da %.7, 5dk da %10, 10 dk da % 18 oranında çözünme göstermiştir. Çalışmamızda RealSeal SE kanal dolgu patı haricinde süre arttıkça tüm solventlerdeki kanal dolgu patlarının çözünürlüklerinde istatistiksel olarak artış belirlenmiştir. AH Plus, kloroformda en fazla çözünen kanal dolgu patıdır (2 dk da % 27, 5 dk da % 60, 10 dk da % 97 ağırlık kaybı). 10 dk sonunda kloroformda AH Plus'ın neredeyse tamamının çözünmüştür. Real Seal SE kanal dolgu patı kullandığımız her üç solventte de neredeyse hiç çözünmemiştir. Real Seal SE hariç her pat için bütün zaman periyotlarında kloroformun en etkili çözücü olduğu gözlenmiştir. Real Seal SE için çözücü grupları arasında istatistiksel bir fark yoktur (p = 0,982). MTA Fillapex kanal dolgu patı; kloroform grubunda 2. dk'da en az, 10. dk'da en fazla çözünme göstermiş; ökaliptol ve Endosolv E gruplarında 2. dk'daki çözünürlükleri de istatistiksel olarak en az olarak saptanmıştır; 5. ve 10. dk'lardaki çözünürlük değerleri 2. dk'dan yüksek olduğu belirlenmiştir. Ökaliptol solventinin içerisinde 5 dk da (% 3) ve 10 dk da (% 4) en fazla çözünen pat MTA Fillapex dir. Ökaliptol solventinin içerisinde 2 dk (% 2) da en fazla çözünen pat ise Tubli Seal patıdır. Tubli Seal kök kanal dolgu patı; kloroform ve Endosolv E solventlerinde 2. dk'da en az, 10 dk'da en fazla çözünme göstermiştir. Diğer patlarla karşılaştırıldığında Endosolv E solventi içerisinde en fazla çözünen Tubli Seal olmuştur ( 2 dk da % 11,1, 5 dk da % 18, 10 dk da % 27,7). Acroseal kök kanal dolgu patı; kloroform ve Endosolv E solventlerinde 2 dk'da en az, 10 dk'da en fazla çözünme göstermiştir. Ökaliptol grubunda da 2. dk'da en az çözünme göstermiş; 5. ve 10. dk'lardaki çözünürlük değerleri arasında ise anlamlı istatistiksel bir farklılık yoktur. Sonuç olarak bu çalışmada kloroformun diğer solventlerle karşılaştırıldığında kanal dolgu materyallerini çözme kapasitesinin en yüksek olduğu bulunmuştur ve ayrıca ökaliptol de en düşük çözücü etkinliğine sahiptir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this in vitro study is to evaluate the solubility of two different cone materials and five different root canal sealers in different solvents. The solubility of gutta percha and Resilon solid canal sealing materials, and AH plus, Real Seal SE, MTA Fillapex, Tubli Seal and Acroseal semisolid root canal sealing materials was assessed in using chloroform, eucalyptol and Endosolv E solvents. Six hundred and thirty standardized stainless steel moulds 8mm. wide and 2mm. high were prepared, and the empty weight of these moulds were weighted in 0,00001 sensitive scale that these moulds divided into seven groups (two groups for solid root canal sealing materials and five groups for semisolid root canal sealing materials) and then divided three subgroups for immersion in solvent for 2, 5 and 10 min. Experiment groups as follows: Group A: Gutta percha, Group B: Resilon, Group 1: AH plus Jet sealer, Group 2: Real Seal SE sealer, Group 3: MTA Fillapex sealer, Group 4: Tubli Seal sealer, Group 5: Acroseal sealer. And the samples sealed with root canal sealing material were weighted again and mean values noted as ?m1?value. The samples immersed in test solvents (chloroform, eucalypyol and Endosolv E) for 2, 5 and 10 min time period. After this period, samples were removed, dried and weighed again. ?m2? values were noted. Solubility was calculated by using ISO 6876 standarts and solubility percent were determined Statistical analysis of the values were made with Kruskal-Wallis test corrected Benferonni. According to our solubility results, significant differences were existed between solubility of all tested root canal sealing materials in immersed solvents. Solubility of Resilon existed highest value for 10 minutes, there is no statistically significant differences between 2 and 5 min. Resilon dissolved in chloroform at all time periods (p < 0,001) and also dissolved 20 % in 2 min, 5 min in 32 % and 53 % in 10 minutes. Resilon showed significantly higher solubilities than gutta percha in chloroform at 2, 5 and 10 min. Solubility of gutta percha increased in all solvents groups with increasing time. Except for 2 min.,gutta percha dissolved in chloroform the most at other time periods. Gutta percha displayed more solubility than Resilon in eucalyptol and Endosolv E groups at 2, 5 and 10 min. Also, in eucalyptol solvent, where as gutta percha had solubility rate of 4 % in 2 min, 7 % in 5 min and 9 % in 10 min, in Endosolv E solvent it showed solubility rate of 7 % in 2 min, 10 % in 5 min and 18 % in 10 min. In our study, with the exception of the Real Seal SE canal filling sealer, solubility of all canal filling sealers were determined statistically significant increase while increasing time. AH Plus was the most soluble sealer in chloroform solvent (27 % in 2 min, 60 % in 5 min, 10 min 97 % weight loss). and almost all of AH Plus dissolved at the end of 10 min in chloroform. Real Seal SE was the least soluble sealer in all solvents for all time periods. Except for Real Seal SE, chloroform was observed that the most effective solvent for all sealer at all time periods. There wasn?t a statistical difference between the groups of solvent for Real Seal SE (p = 0,982). MTA Fillapex showed the least solubility in 2 min. and showed the highest solubility in 10 min. in chloroform group also in eucalyptol and Endosolv E groups, MTA Fillapex showed significantly higher solubilities at 5 and 10 min than at 2 min exposure time. In eucalyptol solvent, the most soluble sealer was MTA Fillapex at 5 min (3 %) and 10 min (4 %). Also, the most soluble sealer was Tubli Seal at 2 min (2 %) in eucalyptol solvent. Tubli Seal showed the least solubility at 2 min and the higher solubility at 10 min in both chloroform and Endosolv E groups. When compared to other sealer, Tubli Seal was the most soluble sealer in Endosolv E solvent (11 % in 2 min, 18 % in 5 min, 27 % in 10 min). Acroseal showed the least solubility at 2 min and the higher solubility at 10 min in both chloroform and Endosolv E groups. In eucalyptol group, Acroseal had the least soluble at 2min exposure time, there were no statistical differences between at 5min and 10 min exposure time. As a conclusion, chloroform displayed superior ability in dissolving canal sealing materials in comparison to the other solvents, and also the least solvency capacity was obtained with eucalyptol in this study.