Tip 2 Diyabetli hastalarda 25(OH)D vitamini düzeylerinin inflamasyon ve ateroskleroz belirteçleri ile ilişkisi
The Relationship between 25(OH)D vitamin levels and markers of atherosclerosis and inflammation in type 2 diabetic patients
  1. Tez No: 289202
  2. Yazar: ABDÜSSAMED KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEN AKALIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, 25(OH)D vitamini, ateroskleroz, inflamasyon, Type 2 Diabetes, 25(OH)D vitamin, atherosclerosis, inflammation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Karakuş, A. Tip 2 diyabetli hastalarda 25(OH)D vitamini düzeylerinin inflamasyon ve ateroskleroz belirteçleri ile ilişkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2011. D vitamini eksikliğinin hipertansiyon, çeşitli kanser türleri ve otoimmün hastalıklar için bir risk faktörü olduğu, tip 2 diyabet patogenezinde ve endotel disfonksiyonunda etkili bir role sahip olduğu ve ateroskleroz gelişimine katkıda bulunabileceği bildirilmiştir. Bu çalışmada tip 2 diyabet tanısıyla kliniğimizde takip ettiğimiz hastaların 25(OH)D vitamini düzeyleri ile ateroskleroz ve inflamasyon belirteçleri arasında bir ilişki olup olmadığını incelemeyi amaçladık. Tip 2 diyabet tanısı ve makrovasküler komplikasyonu olan 40, tip 2 diyabet tanısı olup makrovasküler komplikasyonu olmayan 40 ve 30 sağlıklı gönüllü incelendi. Çalışmamızda İnflamasyon belirteçleri olarak hsCRP, homosistein, sedimantasyon ve fibrinojen, ateroskleroz belirteci olarak da karotis intima medya kalınlıkları ve adiponektin incelendi. D vitamini düzeyi 30 nmol/L'nin altında olan grupda hsCRP, VKİ, PTH düzeyleri, üstünde olan gruba göre çok önemli düzeyde yüksek saptandı. Tüm olgularda 25(OH)D düzeyi ile hsCRP, fibrinojen, sedimantasyon, homosistein arasında negatif korelasyon saptandı. D vitamini düzeyi 30 nmol/L'nin altında olan grupla üstünde olan grup arasında sağ ve sol KİM kalınlığı açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı fakat diyabetik hastalarda KİM kalınlığı kontrol grubuna göre ileri düzeyde anlamlı olarak yüksek saptandı. D vitamini düzeyi 30 nmol/L'nin altında olan grupla üstünde olan grup arasında adiponektin düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı fakat 25(OH)D ile adiponektin arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç olarak 25(OH)D vitamini düzeylerinin inflamasyon belirteçleri ile yakın ilişkili olduğu aynı zamanda D vitamini eksikliğinin obezite ve inflamasyona yatkınlık ile birliktelik gösterdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Karakuş, A. The relationship between 25(OH)D vitamin levels and markers of atherosclerosis and inflammation in type 2 diabetic patients. Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Department of Internal Medicine Medical Specialty Thesis, Eskişehir, 2011. Vitamin D deficiency is a risk factor for autoimmune diseases, various types of cancer and hypertension. Vitamin D deficiency has a leading role in endothelial dysfunction and pathogenesis of type 2 diabetes and is supposed to take part in atherosclerosis. In this study we aimed to investigate the correlation between markers of atherosclerosis and inflammation with 25(OH)D vitamin levels in patients with type 2 diabetes. Forty patients with type 2 diabetes and macrovascular complication, 40 patients with type 2 diabetes without macrovascular complication and 30 healthy subjects were investigated. As markers of inflammation hsCRP, homocysteine, sedimentation and levels of fibrinogen; as markers of atherosclerosis intima-media tickness of carotid arteries (IMT) and adiponectin levels were investigated. Levels of hsCRP, BMI and PTH was significantly higher in patients with 25(OH)D vitamin levels below 30nmol/L than patients with 25(OH)D vitamin levels above 30nmol/L. HsCRP, fibrinogen,sedimentation and homocysteine levels showed negative correlation with 25(OH)D levels in all cases.No significant difference between patients with 25(OH)D levels above or below 30nmol/L was determined for IMT but IMT was significantly higher in diabetic patients.No significant difference was found between patients with 25(OH)D levels above or below for levels of adiponectin but there was a positive correlation between adiponectin and 25(OH)D levels. As a result, levels of 25(OH)D is closely associated with markers of inflammation, vitamin D deficiency is also associated with a predisposition to obesity, and inflammation.