Eskişehir ilinde 2006-2010 yılları arasında çocukluk çağı koroziv madde hasarlanmalarının adli tıp açısından değerlendirilmesi
A forinsic examination of the childhood injuries caused by corrosive substances between 2006 ? 2010 in the city of Eskişehir
  1. Tez No: 289209
  2. Yazar: MESUT ERYÜRÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koroziv madde, adli değerlendirme, kılavuz, Corrosive substance, forensic evaluation, manual
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Koroziv madde içimi nedeni ile yaralanmaçocukluk çağında karşılaşılan en önemli tıbbi sorunlardan birisidir. Gelişmiş ülkeler,bu sorunla ilgili olarak aldıkları tüm önlemlere rağmen çocukluk çağı koroziv maddeyaralanmalarının tamamen önüne geçebilmiş değildir, gelişmekte olan ülkeler içinhalen önemini koruyan bir sorundur. Hekimlik uygulamaları esnasında karşılaşılanbu tür olguların adli bildirimlerinin yapılması gerekir. Ayrıca yaralanmalar hakkındaadli rapor düzenlenirken kullanılan kılavuzun koroziv madde yaralanmaları ile ilgilikısmında da eksiklikler bulunduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda hastanemize,koroziv madde yaralanması nedeni ile başvuran çocukların demografikdeğerlendirilmesinin yapılması, bu olguların hasta dosyalarının düzenlenmesindeyapılan eksiklikler, adli bildirimlerinin değerlendirilmesi ve kılavuzdaki eksikliklerintartışılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, 1 Ocak 2006 ile 31 Aralık 2010 tarihleriarasında çocuk acil servisine başvuran ve çocuk cerrahisi servisinde yatarak tedavigören hastaların dosyaları incelenerek, olguların demografik ve adli tıbbideğerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, toplum sağlığını tehdit edenkoroziv madde yaralanmalarının önlenebilmesi için alınması gereken önlemlerin yanısıra, maddeyi alan çocukların tedavi ve rehabilitasyonunu yapabilecek donanımasahip merkezlerin sayısının artırılması ve toplumun bu konuda bilgilendirilmesi,olguların adli vaka olarak değerlendirilmesinin gerektiğinden, adli bildirimlerininyapılmasına gereken özenin gösterilmesi ve adli rapor düzenlenmesi esnasındakullanılan kılavuzdaki eksikliklerin tartışılması sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Injuries caused by corrosive substanceingestion are one of the leading medical issues encountered during childhood.Despite all of the measures taken to prevent childhood injuries caused by corrosivesubstance ingestion, developed countries have not been able to fully cope with theissue. In developing countries, on the other hand, this is still a major problem. Inmedical practices it is required to notify the legal authorities when such cases areencountered. Also, it must be noted that the manual used to prepare the reports forthe corrosive substance ingestion injuries has some shortcomings. Our study aims todiscuss demographic analysis of the children admitted to our hospital because ofinjuries caused by corrosive substance ingestion, deficiencies in preparation ofmedical records of these cases, evaluation of the reports to the legal authorities, andthe shortcomings of the manual. For this reason, we examined the medical recordsand make demographic and forensic evaluations of the patients who were admitted tothe pediatric emergency and were treated in the pediatric surgical ward betweenJanuary 1, 2006 and December 31, 2010. Besides the precautions necessary toprevent the injuries caused by corrosive substance ingestion this study discusses thenecessity of increasing the number of centers capable of treating these cases, increasein public awareness of these cases, and, since these cases are to be treated as legalincidences, the importance of their reporting and improvement of the manual used inpreparation of these reports.