Öğrencilerin Kolb öğrenme stillerine göre çalışma alışkanlıkları, ödev yapma motivasyonları ve stilleri üzerine bir çalışma
A study on students' studying habits, home work doing motivations and styles according to Kolb's learning style
  1. Tez No: 350261
  2. Yazar: ELİF KAYACIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER ÖZABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kolb Öğrenme Stili, Çalışma Alışkanlığı, Ödev Motivasyonu, Ödev Stilleri, Ödev, Öğrenme Stili, Kolb?s Learning Style, Studying Habit, Homework Motivation, Homework Styles, Learning Style
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Amaç: Bu araştırmada İlköğretim 6. , 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin öğrenme stilleri ile çalışma alışkanlıkları, ödev motivasyonları ve ödev yapma stilleri arasındaki ilişki ve farklılıklar belirlenmeye çalışılmıştır.Yöntem: Araştırmanın örneklemini, 2010-2011 öğretim yılı Ankara ilinde öğrenim gören 6. ,7. ve 8. sınıf öğrencileri arasından rastlantısal olarak seçilen, Çankaya, Keçiören, Mamak, Altındağ, Yenimahalle, Gölbaşı ilçelerinde bulunan 11 okul ve toplam 704 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada Öğrencileri tanımayı sağlayacak sorular içeren ?Kişisel Bilgi Formu?, öğrencilerin öğrenme stillerinin belirlenmesinde Aşkar ve Akkoyunlu tarafından (1993) Türkçe `ye uyarlanan ?Kolb Öğrenme Stili Ölçeği?, öğrencilerin çalışma alışkanlıklarının belirlenmesinde Doğanay, A. , Türkoğlu, A. ve Yıldırım, A. (2000) tarafından geliştirilen ?Çalışma Alışkanlıkları? ölçeği ve öğrencilerin ödev motivasyonları ve ödev yapma stillerinin belirlenmesinde ise Hong ve Milgram (1996) tarafından geliştirilen ve İflazoğlu (2006) tarafından Türkçe ?ye uyarlanan ?Ödev Motivasyonu ve Ödev Stilleri ? ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizi için frekansları, yüzdeleri, aritmetik ortalamaları ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Öğrenme stilleri ile çalışma alışkanlıkları arasındaki ilişkiye, öğrenme stilleri ile ödev yapma stilleri ve ödev motivasyonları arasındaki ilişkiye, öğrenme stillerine göre ödev yapma stilleri ve çalışma alışkanlıkları arasındaki farklılaşma durumuna ve son olarak ödev yapma stilleri, ödev yapma motivasyonları ve çalışma alışkanlıklarının öğrencilerin demografik özelliklerine göre farklılaşma durumuna bakılmıştır. Pearson Korelasyon Katsayısı, t-testi ve varyans analizi teknikleri kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %54,8?i değiştiren, %24,3?ü yerleştiren, %13,9?u özümseyen, %7?si ayrıştıran öğrenme stiline sahiptir. Ödev yapma sürecinde kendi kendilerine motive olan öğrenciler 107 (%15,2) iken, aileleri tarafından motive edilmeyi tercih edenler 86 (%12,2) ve öğretmenleri tarafındanmotive edilmeyi tercih edenlerin 111 (%15,8) olduğu görülmüştür. Ödevlerini bir an önce yapmak isteyen öğrenci sayısı 63 (%8,9) ve ödevlerini bitirmede ısrarlı olan öğrenci sayısı ise 109 (%15,5)?dur. Öğrencilerin çalışma alışkanlıkları incelendiğinde, alt boyutlarından en yüksek ortalama ile 47,06 aktif öğrenme, ikinci sırada 44,86 ortalama ile çalışma için hazırlık çalışma alışkanlığını kullandıkları, en az ortalamaya ise ödev hazırlamada stres ve kaygı alt boyutu sahiptir.Tartışma ve Sonuç: Araştırma sonucunda, ilköğretim 6. , 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin öğrenme stili ile ödev motivasyonu ve ödev yapma stili arasında anlamlı bir ilişki ve farklılık bulunmaz iken çalışma alışkanlıkları ile öğrenme stili arasında anlamlı ilişki ve farklılıklar bulunmuştur. Öğrencilerin ödev yapma stillerinin, ödev yapma motivasyonlarının ve çalışma alışkanlıklarının; öğrenim gördükleri okullara, sınıf düzeylerine, cinsiyetlerine göre farklılaştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
A Study On Students? Studying Habits, Home Work Doing Motivations And Styles According To Kolb?s Learning StyleAbstractPurpose: In this study, it is aimed to find out the relationship and differences between the learning styles and studying habits as well as motivations and homework doing styles of the elementary school, grades 6,7,8 students.Method: The population of the research consists of 704 students randomly selected from the students in elementary grade 6,7,8 in 11 different schools in Çankaya, Keçiören, Mamak, Altındağ, Yenimahalle and Gölbaşı counties of Ankara in 2010-2011 academic year.?Personal Information Form? which includes information which makes it possible to recognise students applied Kolb?s Learning Syle Scale?, which was adapted to Turkish by Aşkar and Akkoyunlu (1993) so as to determine the students? learning styles, it applied ? Studying Habits? scale which was developed by Doğanay, A., Türkoğlu, A. and Yıldırım, A. (2000) so as to determine the students? studying styles, applied ? Homework Motivation and Homework Styles? scale which was developed by Hong and Milgram (1996) and adapted to Turkish by İflazoğlu (2006) so as to determine the student?s homework motivation and their making homework styles. The gained data were analysed with SPSS package program. To analyse the data, frequencies, percentages, arithmetic mean and standard deviation of the values were counted. The relationship between the learning styles and studying habits, the relationship between the learning style and making homework style and homework motivations, the style of making homework according to learning styles and studying habits were analysed. Pearson?s Correlation Coefficient, t-test and variance analysis methods were applied.Result: % 54,8 of the respondent students have changeable learning style, % 24,3 has established style, % 13,9 has adopting and % 7 of them has degradation learning method. While 107 (15,2) % of the respondent student are motivated by themselves, 86 (12,2) % want to be motivated by their families and 111 (15,8) want to be motivated by their teachers. 63 (8,9%) of the students want to do their homework as soon as possible, 109 (15,5) of the respondent insist on completingtheir homework. When the studying habits of the students are analysed, the highest mean of the students, 47,06, have active learning habit, the second highest mean of the students, 44,86, have the habit to make preparation for studying, the lowest mean of the respondent students have the sub-dimension of stress and anxiety.Discussion and Conclusion: At the end of the research, any significant or difference have not been detected between the grade 6,7,8 students? learning style and homework motivations and their style of doing homework, significant relationships and differences have been detected between their studying habits and learning styles. It is seen that students? style of doing homework, their homework doing motivation and studying habits change according the schools they where they have education, their grades and their genders.