Patent foramen ovaleye bağlı paradoksal embolizmde iskemik inme için ipuçları ve tedavinin etkinliğinin araştırılması.
Clinical clues to paradoxical embolism in patient with patent foramen ovale and the effect of different therapies on stroke prevention.
  1. Tez No: 289208
  2. Yazar: SAADET TAŞTABAN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA ÖZCAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Nöroloji, Cardiology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Patent Foramen Ovale, cryptogenic stroke, paradoxical embolism, percutaneous closure
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Patent foramen ovale, fetal dönemde maternal oksijenize kanın fetal sirkülasyonda sağdan sola şant ile kollabe akciğerleri bypass ederek sistemik sirkülasyona geçmesini sağlayan normalde varolan inter-atrial septal açıklıktır. Patent foramen ovale yolu ile paradoksal emboli oluşumu özellikle kriptojenik inme ile ilişkilidir. ?%27 normal bireyde PFO bulunabilir. Bu açıdan kriptojenik inmeli hastalarda paradoksal embolizm tanısını koymak için ayrıntılı bir inceleme yapmak gerekmektedir. Bu çalışmadaki birincil amacımız Patent Foramen Ovale saptanan ve kriptojenik iskemik inmesi veya geçici iskemik atağı (GİA) olan hastaların, klinik, laboratuar, görüntüleme özelliklerinin tespit edilmesi ve diğer kriptojenik inmeli hastalarla kıyaslanmasıdır. İkincil amaçlarımız ise Patent Foramen Ovale saptanan ve iskemik inmesi olan hastaların tedavi stratejilerinin saptanması ve bu tedavilerin etkinliğinin incelenmesidir. Bu çalışmaya hastanemize GİA veya inme nedeniyle başvuran yeni hastalardan TOAST kriterlerine göre kriptojenik inmeli olarak değerlendirilen 118 hasta alındı. Bu hastalara şüpheli paradoksal embolizm araştırmak amacıyla transkranial doppler (TKD) bubbles çalışması yapıldı. Hastaların 80'inde (%68) PFO pozitif bulundu ve bu tanı transözafagial ekokardiogram (TEE) ile teyit edildi. PFO'su olan ve olmayan kriptojenik inme hastalarında inmenin temel özellikleri ve geleneksel inme risk faktörleri sorgulandı. İki grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Ancak kadınlarda (%70) PFO oranı daha yüksek olarak saptandı. Serebrovasküler olay öncesinde öncesinde valsalva manevrası varlığı, son iki haftada uzun süreli seyehat öyküsü, nörolojik defisitle uyanma ve habitüel horlama paradoksal embolizmi düşündürmelidir. Her iki grupta biyokimyasal ve hiperkoagülasyon parametreleri açısından fark bulunmadı. PFO'su olan 80 hastanın 48'i (%60) perkütan olarak kapatıldı. Perkütan yöntemle kapatılan hastaların uzun dönem klinik takibinde yanlızca bir hastada geçici iskemik atak gözlendi.
Özet (Çeviri)
Patent foramen ovale, which is an inter-atrial septal defect is normally found in fetal life. It provides by-pass of maternal oxygenated blood through the collapsed lung to systemic circulation via right to left shunting. PFO is related to cryptogenic ischemic stroke. It is normally found in ?27% normal objects. Therefore intensive examination is needed fort he diagnosis of paradoxical embolism secondary to PFO. We aimed to compare the clinical, neuroimaging characteristics and biochemical parameters of PFO patients with cryptogenic stroke pateints without PFO. Our secondary aim is to evaluate the effect of different therapies on the prevention of cerebrovascular events in patients with PFO related cryptogenic stroke. One hundred eighteen patients with cryptogenic stroke and transient ischemic attack were included to our study according to TOAST criteria. All pateints underwent transcranial doppler bubbles study for the diagnosis of right to left shunting. PFO was found in 80 patients (68%) and the diagnosis was confirmed by transesophagial echocardiogram (TEE). In regards to demographic characteristics and traditional risk factors there were no difference between two groups. However among patients with cryptogenic stroke the proportion of female sex is higher in PFO patients (%70) compared with patients without PFO. The presence of a Valsalva maneuver preceding the onset of focal neurological symptoms, waking up with stroke or TIA, history of habitual snoring, history of long travel should raise the suspicion of the diagnosis of paradoxical embolism. Biochemical and hypercoagulation parameters were not different between two groups. Among 80 patients with PFO, 48(60%) patients were treated with percutaneous closure. Only one patient had transient ischemic attack during the follow up after the percutaneous closure.