Açıklanamayan infertil hastalarda intrauterin inseminasyon tedavisi öncesi pertubasyonun gebelik oranları üzerine etkisi
Effect of pertubation on pregnancy rates before IUI treatment in unexplained infertile patients
- Tez No: 289213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan infertilite, pertubasyon, gonadotropin, Unexplained infertility, pertubation, gonadotrophin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu prospektif randomize çalışmada açıklanamayan infertil hasta gruplarında KOH + İUİ tedavi protokolüne ek olarak pertubasyon işleminin gebelik sonuçlarına olan etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmaya toplamda 180 hasta katılmış, bu hastalardan 79'una inseminasyon öncesi pertubasyon işlemi uygulanmıştır. Pertubasyon uygulanan hasta grubundan 1 hastaya takibinde inseminasyon yapılmadığından çalışma dışı bırakılmıştır.Açıklanamayan infertil hasta grubunun demografik özellikleri çalışma ve kontrol grubunda benzerlik göstermektedir.Çalışma ve kontrol gruplarının gebelik oranları karşılaştırıldığında; çalışma grubundan toplamda 14 hasta (%17,8) gebe kalmıştır. Bu hastalardan 3' ü (%3,8) biyokimyasal gebelikle, 1' i (%1,3) abortus ile, 10' u (%12,7) canlı doğum ile sonuçlanırken kontrol grubunda ise toplamda 24 hasta (%23,8) gebe kalmıştır. Bu hastalardan 1' i (%1) biyokimyasal gebelikle, 3' ü (%3) abortus ile ve 20' si (%19,8) canlı doğum ile sonuçlanmıştır. Bu sonuçlar iki grup arasında karşılaştırıldığında tüm gebelik oranları ve canlı doğum oranları arasında anlamlı fark saptanmamıştır ( p>0,05 ). İki grubun toplamda gebelik kayıplarına bakıldığında tüm gebeliklerin yaklaşık %21'i kaybedilmiştir. Bu oran doğal sikluslarda beklenen gebelik kaybını geçmemektedir. İki grubun gebelik kayıpları karşılaştırıldığında da istatistiksel anlamlı fark gözlenmemektedir ( p>0,05 ).Tüm sonuçlar değerlendirildiğinde homojen bir hasta grubu içinde yapılan bu çalışma sonucunda KOH + İUİ tedavi protokolüne ek olarak pertubasyon işlemi uygulamanın gebelik sonuçlarına etkisinin olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this prospective randomized study, patients diagnosed with unexplainedinfertility underwent pertubation prior a controlled ovarian stimulation and intrauterine insemination protocol. The effects of pertubation on their successive pregancy rates were evaluated. A total of 180 patients were included in the study, and amongst these pertubation of the uterine cavity was carried out in 79 patients before insemination. One patient in the pertubation group was later excluded since insemination could not be done due to reasons in follow up. There were no significant differences between the demographic characteristics of both the study and control groups. When the pregnancy rates of both groups were evaluated, 14 patients (%17. 8) in the study group achieved pregancy. Three patients (3. 8%) had a biochemical pregnancy, 1 (1. 3%)patient miscarried and 10 patients (12. 7%) had live births. In the control group, a total of 24 pregnancies (23. 8%) were achieved, amongst which one patient had a biochemical pregnancy (1%), 3 (3%) miscarried and 20 (19.8%) resulted in live births. There was no significant difference between both groups? total pregnancy rates and live birth rates (p>0.05). When the rate of pregnancy loss was investigated, a loss of 21% in total was discovered. There was no significant difference between the control and study groups when pregnancy loss rates were considered (p>0.05).We conclude that, this study on a homogenous group of unexplained infertile patients, the addition of pertubation to a COH+IUI treatment protocol does not affect pregnancy rates.