Major travmalı hastalara hastane öncesi yaklaşımda acil hekimliği sertifika programı temel eğitim modülünün etkisi
The effect of basic training modules in emergency medical science certificate program on the prehospital approach for major traumatic patients
- Tez No: 289302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP BULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: major travma, hastane öncesi yaklaşım, temel eğitim modülü, mortalite, major trauma, prehospital approach, basic training module, mortality
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZETBu araştırma, Acil Hekimliği Sertifika Programı Temel Eğitim Modülü'ne katılan Acil Sağlık Hizmetleri (ASH) ekiplerinin major travmalı hastalara hastane öncesi yaklaşımında eğitim öncesi ve sonrasında farklılık olup olmadığını saptamak amacıyla yapıldı.1 Ocak 2005- 30 Haziran 2005 (6 ay) ile 1 Kasım 2005- 30 Nisan 2006 (6 ay) tarihleri arasında ASH ekiplerinin hastane öncesi dönemde müdahale ettikleri 18 yaş ve üstü yetişkin, Hastane öncesi indeks (PHI) skoru 4 ve üstünde olan major travmalı hastalar çalışmaya alındı. Hastaların sosyodemografik özellikleri, travma mekanizması, yaralanma bölgeleri, Glasgow Koma Skoru (GKS), Düzeltilmiş Travma Skoru (RTS), Yaralanma Şiddet Skoru (ISS) ve PHI skorları, yapılan müdahaleler ve sonuçlanma durumları kaydedildi.Toplam 163 hastanın (Eğitim öncesi: 93, eğitim sonrası: 70) 130'u erkek olup ortalama yaş 37.63±18.42 yıl idi. Eğitim öncesi hastaların % 80.6'sı künt travma olup, eğitim sonrası bu oran %67.1 idi. Her iki grupta en fazla görülen yaralanma bölgesi baş (sırasıyla %63.4, %54.2) ve torakstı (%23.7, %28.6). Travma skorları açısından iki grup arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Eğitim sonrası vakaya varış süresi, müdahale süresi ve nakil süresi eğitim öncesine göre daha kısa idi, ancak istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu. Eğitim sonrası servikal ve torakal immobilizasyon, oksijen tedavisi uygulama ve damar yolu açma oranlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmaz iken sadece entübasyon uygulama oranında (%12.5'tan %35'e) anlamlı bir değişiklik tespit edildi. Eğitim sonrası (%25.7) ve eğitim öncesi (%28) mortalite oranları arasında anlamlı bir değişiklik yoktu.Sonuç olarak, Temel Eğitim Modülü hastane öncesi major travmalı hastaya yaklaşım açısından yetersiz olup, güncel bilgiler doğrultusunda yeniden gözden geçirilmeli ve hastane öncesi teorik ve pratik uygulamalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE EFFECT OF BASIC TRAINING MODULES IN EMERGENCY MEDICAL SCIENCE CERTIFICATE PROGRAM ON THE PREHOSPITAL APPROACH FOR MAJOR TRAUMATIC PATIENTSThis aim of this study is finding out whether there is a significant differences between post training and pre training at the Basic Training Modules in Emergence Medical Science Certificate Program participated by Emergency Health Service teams, on the prehospital approach for major traumatic patients.Age of 18 and above , having PHI (Prehospital Index)s score 4 and above, major traumatic patients which are manipulated by ASH teams in the date of 1 January 2005-30 June 2005 (for six months) and 1 November 2005-30 April 2006 (six months), are used as participants. The sociodemographic properties, trauma mechanisms, injured area, Glasgow Coma Score (GKS), Revised Trauma Score (RTS) , Injury Severity Score (ISS) Prehospital index (PHI), all interventions and their results are recorded.Total 130 participant were male among 163 patient (pre-training:93; post-training:70) and their age average was 37.63±18.42. %80.6 percent of pre- training patients; %67, 1 percent of post-training patients were low traumatic. For these two groups, the most seen injured areas were head part (relatively %63, 4 and %54.2) and thorax ( 23.7, %28.6). There were no significant differences between two groups in terms of trauma scores. The arrival time, intervention time, and carrying time in post training is shorter than in pre-training however it was not statistically significant. Although there were no significant differences in servical and toraxal immobilization, oxygen treatment application and intravenous proportion, only there was significant difference in intubations application proportion (from %12.5 to %35?e). There was no significant difference in mortality proportions between post-training (%25,7) and pre-training (%28).In conclusion, Basic Training Modules is not sufficient for the approach of prehospital major traumatic patients; it should be revised according to contemporary knowledge and supported with prehospital theoric and practice applications.