Sürrealist bir edebiyat olanaklı mıdır? kuramsal bir araştırma
Is it possible to have a surrealist literature? a theoretical research
- Tez No: 289355
- Danışmanlar: DR. SÜHA OĞUZERTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sürrealizm, avangard, avangard teori, postmodernizm, terör, devrim, Surrealism, avangard, modernism, postmodernism, terror, revolution
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez, ?Sürrealizm? tanımları ve ?Sürrealizm?in algılanma şekillerine odaklanmaktadır. Tez, 21.yüzyıl edebiyatındaki sürrealist dinamiklere ilişkin çok daha kapsamlı bir çalışmanın zemini olarak kullanılacak bir ön çalışma ve analiz olarak nitelendirilebilir. İlk bölüm, Sürrealizmin ?yaşayan? bir tanımının ve Sürrealizmle karşılaşan yazınsal eleştirinin eleştirel eğilimlerinin izini sürmektedir. İkinci bölüm, Peter Bürger'in kabul gören ?tarihsel avangard? kategorisine müdahale etmekte, Richard Murphy ve Hal Foster'ın eleştirileri ışığında söz konusu kategorinin kör noktalarını tartışmaktadır. Üçüncü bölüm, ?avangard?ın postmodernizmi tanımlama sürecindeki konumunu tanımlamak üzere Habermas, Lyotard ve Jameson'ın postmodernizme dair temel tartışmasını kısaca geri getirmektedir. Son olarak, son bölüm de, postmodern metinlerin laf kalabalığı olmadan, yalın bir soru olan ?Edebiyat nedir?? sorusunu sormak cesaretini göstererek, Jean Paulhan ve Maurice Blanchot'nun yanıtları üzerinden Sürrealizmin edebiyattaki olanaklılığını Terör, Retorik ve Devrim ile bağlantıları içinde araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis thesis is focused on the definitions and perceptions of ?Surrealism?. It is a pre-study and analysis to be used as the base of a further inquiry of surrealist dynamics in 21st century literature. The first chapter traces a ?live? definition of Surrealism and reveals the critical tendencies of literary criticism facing Surrealism. Second chapter interferes the well-accepted ?histrorical avangard? category of Peter Bürger and discusses its blind spots of ?avangard theory? in the light of the criticisim of Richard Murphy and Hal Foster. Third chapter briefly brings back the main discussion of postmodernism took place in between Habermas, Lyotard and Jameson to define the position ?avangard? in the defining process of postmodernism. Finally the last chapter, without the crowd of words of postmodern texts, ventures to ask the very simple question ?What is literature?? and searches the possibility of Surrealism in literature within its connections with Terror, Rhetoric and Revolution through Jean Paulhan and Maurice Blanchot?s answers.