Bir eleştirmen olarak Resai Eriş
As a critic Resai Eriş
  1. Tez No: 289405
  2. Yazar: BÜŞRA NURAY GENÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN SAZYEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebî Eleştiri, eleştiri, eleştirmen, Yeni Adam, Resai Eriş, Literary criticism, Criticism, critic, Yeni Adam, Resai Eriş
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Resai Eriş, 1939 yılında Yeni Adam sayfalarında yerini alarak edebiyat hayatına katılır. Eleştirilerinde dönemin sosyal dokusuna ilişkin izlekler, yazdığı dönemle ilgili güncel olaylarla bağları ve konularını işleyiş biçimindeki özgünlük Eriş'e dönemin eleştirmenleri arasına girme olanağını kazandırmıştır.Eleştirmen kimliğiyle yazılarında, toplumun edebiyat anlayışını, dergiler etrafında toplanan grupların tartışmalarını ve edebiyatın hangi evrelere sürüklendiğini kendi deneyim ve bilgilerinden yararlanarak irdeler. Eleştiri ve eleştirmen olgusunun toplum ve edebiyat ortamında algılanış biçimini, eleştirel yöntemlerin kullanımını, toplum ve edebiyat ile ilgili konularla ortak bir noktada birleştirir.Bu tezde, Resai Eriş'in Yeni Adam'daki yazıları, dönemin edebiyat anlayışına bağlı olarak konularına göre incelenmiştir. Resai Eriş'in eleştirilerinde hangi konular üstünde durduğu, bu konuların nasıl ele alındığı Resai Eriş'in bu alanlardaki bilgisine dayanılarak açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Resai Eris, in 1939, joins the life of literature with the magazine“Yeni Adam”. He had an opportunity to be an important critic, because he emphasized points of his view about social structure of his time and originality in his work of art.In his work as a critic, he examined the literature sense of society, argument of the different magazine groups and flow of literature phase by phase with his own experience and knowledge. He puts together the understanding of critic and criticism in the life of society and literature, using of his criticism methods related to subjectsof society and literature.In this thesis, articles of Resai Eris in“Yeni Adam”is examined together with understanding of his literature time and subject by subject. Which subject he emphasized in his criticism and way of his examine of these subjects are tried to beexplained with criticism knowledge of Resai Eris.