Critica for evaluation the qualities of plazas in cities
Kentlerdeki plazaların kalitelerini değerlendirmek için kriterler
- Tez No: 28941
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL A. EVYAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: ulaşılabilirlik, işlev, kapalılık, ekemlenme, sağlamlık, tutarlılık, ruh, atmosfer-hava, karakter-nitelik, kimlik, çokyönlülük, accessibility, function, enclosure, articulation, firmness, coherence, spirit, character, atmosphere, identity, polyvalence
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
oz KENTLERDEKİ PLAZALARIN KALİTELERİNİ DE?ERLENDİRMEK İÇİN KRİTERLER ÖZTÜRK, Nanitchkova, Maya Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gönül A. EVYAPAN Haziran, 1993, 146 sayfa. Günümüzde, kentsel açık alanlarla ilgili sorunların ve memnuniyetsizliklerin bir yandan kimlik problemi, ölçek büyüklüğü, parçalanma, uyumsuzluk, görsel kaos, diğer taraftan da kısırlık ve tekdüzelikten kaynaklandığı düşünülüyor. Bu çalışmanın hedefi, güncel kentsel tasarım yaklaşımları ışığında, açık alanların betimleyici bir analizini yapabilmek ve bu alanlarla ilgili kaliteleri araştırmak için geçerli olabilecek ölçüt ve etkenleri belirlemektir. Kuramsal kaynakların ve bazı geleneksel kentlerin incelenmesi sonucunda elde edilen ölçüt grupları, bazı güncel örneklerin kalitelerini ölçmek için sınanmışlardır. Ayrı ayrı incelenmiş olmalarına rağmen her özgün durumda bunların başka kıstas ve etkenlerle etkileşim içinde oldukları anlaşılmıştır. Bununla beraber, bu çalışmanın kapsamı içerisinde, bazı ölçütler diğerleri ile kıyasla daha fazla önem taşımaktadır - vkapalılık sürekliliği, ölçek, tutarlılık, işlev ve insan etkenin dikkate alınması. Daha ileri bir düzeydeki çalışma ile, farklı ölçütlerin göreli değerleri ve etkileşimlerinden hareket ederek, daha ince bir sınıflandırma elde edilebilinir. Kentlerde ve kent yaşamında oluşan değişimlere karşın, tarihten kaynaklanan deneyimlere dayanılarak, çevresi sınırlandırılmış açık hava alanları oluşturma çabaları gelişmektedir. Ne var ki, günümüzde yaşayan kentsel mekanlar oluşturmak için, çekici güçleri deneyimlerden gelen değerlerle zenginleştirilmelidir. Plazaların kalite analizlerini tamamlamak için, kent yaşamının dinamiklerini belirleyen zaman faktöründe alanlar arası bir yaklaşım çerçevesi içerisinde dikkate alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRITERIA FOR EVALUATING THE QUALITIES OF PLAZAS IN CITIES ÖZTÜRK, Nanitchkova, Maya M.S. in Architecture Supervisor: Prof. Dr. Gönül A. EVYAPAN June, 1993, 146 pages. The problems and dissatisfactions of the contemporary urban public spaces seem to originate in their lack of identity, based on the immensity of scale, fragmentation, disharmony, visual chaos and on the other extreme, sterility and monotony. The objectives of this study are to find out factors and criteria valid for the descriptive analysis of well established plazas in search for their qualities, as well as the inquiry into the qualities of the plaza in the light of different contemporary urban design approaches. By studying theoretical sources and examples from the traditional town, certain groups of factors and criteria are extracted. These are tested on a variety of present examples in order to analyze their qualities. In spite of the fact that each of the criteria has been discussed relatively separately, they appear in iiiinteraction with other factors and criteria in each specific case study. Nevertheless within the limitations of the study some criteria have proved to be more important compared to others - the continuity of the enclosure, the scale, the coherence and the consideration of the activities and people. Further studies could reach a more refined classification by addressing the relative value of the different criteria. In opposition of the affect of changes of the city and the public life, efforts are oriented towards confined plazas, making use of the experience throughout history. However in order to constitute living contemporary urban spaces their attractive power has to be raised by enriching their values pertaining to experience. To complete the analysis of the qualities of plazas the time - factor reflecting the dynamics of public life has to be considered in the framework of an interdisciplinary approach.