Presenteizm ile örgütsel bağlılık ilişkisi: Tekstil çalışanları üzerinde bir araştırma
The relationship between presenteeism and organizational commitment: A research on the textile workers
- Tez No: 289426
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUT KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Presenteizm, Örgütsel Bağlılık, Tekstil Endüstrisi, Presenteeism, Organizational Commitment, Textile Industry
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giderek artan rekabet ortamında çalışanların sağlıkları örgütsel verimlilik açısından çok önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışanların sağlıklarını koruyabilmeleri işlerinden memnun olmalarıyla da ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı çalışanların presenteizm davranışları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu araştırma Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde hizmet veren bir tekstil işletmesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma için ?Standford Presenteizm Ölçeği (SPS 6)? ve Allen ve Meyer'in ?Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık Ölçeği? kullanılmıştır. Örgütsel bağlılığın üç boyutu ile presenteizm arasında korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda yapılan korelasyon analizine göre presenteizmin duygusal ve normatif bağlılıkla olumlu ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In an increasingly competitive environment, the employees? health forms as a crucial term in the way of organizational productivity. Being able to care the employees? their own health is related to be satisfied with their job as well. The purpose of this study is to establish the association between presenteeism behavior patterns and organizational commitment of the employees. The study has been accomplished in a textile industry which is run in Eskişehir Organized Industrial Zone . ?Standford Presenteeism Scale (SPS 6)? and Allen and Meyer?s ?Three Component Conceptualization of Organizational Commitment? has been used in order to search of the study. Correlation analysis has been carried out amongst the three dimensional of organizational commitment and presenteeism. According to correlation analysis which has been applied at the end of the study, a significant relatedness of presenteeism with the emotional and normative commitment occured in terms of positive and statistical.