Pediatrik beslenme ürünleri sektöründe pazar bölümlendirmesi: Bebek mamaları üzerine bir araştırma
Market segmentation on pediatric nutrition products sector: A research on baby foods
- Tez No: 289440
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ERCAN GEGEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik Beslenme Ürünleri, Bebek Mamaları, Anne Tipolojileri, Kümeleme Analizi, Pazar Bölümlendirmesi, Pediatric Nutrition Products, Baby Foods, Mother Typologies, Cluster Analysis, Market Segmentation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bebek maması kullanan annelerin tüketici tercihini etkileyen faktörlerin tespiti, bu faktörlerin demografik özelliklerle ilişkisi ve kümeleme analizi ile tüketici tipolojilerinin çıkarılarak karşılaştırıldığı çalışmada Hindmarch and Wells'ın (2005) çalışması temel alınmaktadır. Araştırma yöntemi olarak kantitatif araştırma yönteminden anket yöntemi tercih edilmiştir. Hazırlanan anketler 310 katılımcıya cevaplandırılmıştır. SPSS 11.5 paket programından yararlanılarak elde edilen analizlerde annelerin tüketici tercihini etkileyen 6 faktör ve 4 farklı tüketici tipolojisi elde edilmiştir. Faktörler ve müşteri tipolojileri bazında Hindmarch and Wells'ın (2005) çalışması ile paralellik göstermesine karşın farklılıklarda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Determination of the factors affecting consumer preference for mothers using baby foods, the relationship between these factors and demographic characteristics of consumer typologies of cluster analysis by subtracting, comparing the study with the research by Hindmarch and Wells (2005) which is based. Quantitave research method is used as a research method in this study. Prepared questionnaires are answered by 310 participants. In total, 6 factors and 4 different consumer typologies that affect consumer preference of the mothers were obtained by the analysis using on the SPSS version 11.5 program.The factors and customer typologies on the basis of Hindmarch and Wells (2005) show parallels with this study although there are some differences.